Verkiezing dorpshuis van het jaar 2020

BOKD is momenteel druk bezig met de voorbereidingen van de verkiezing dorpshuis van het jaar in 2020.

Wat we al wel met u willen delen:

Het thema van de verkiezing is ‘Wat voor dorpshuis willen we zijn in 2025?

Basis voor de verkiezing dorpshuis van het jaar is  de brochure ‘Wat voor dorpshuis willen we zijn.” Dorpshuizen maken voor zichzelf een analyse en stellen een verbeterplan op waarmee zij zelf aan de slag gaan.

Voorbeeld: Het dorpshuis typeert zichzelf als dorpshuis plus (dak voor het verenigingsleven en organiseert zelf ook activiteiten) en willen een stap maken, bijvoorbeeld door bestaande functies te versterken of nieuwe functies aan het dorpshuis toe te voegen (functieverbreding). Dat kan zijn door:

 • Ontmoetingsfunctie te versterken (voor kwetsbare doelgroepen zoals ouderen en alleenstaanden)
 • Koppeling met formele zorg te maken
 • meer culturele activiteiten te organiseren
 • meer activiteiten op het gebied van sport en bewegen te ontwikkelen
 • op zoek te gaan naar ‘nieuwe huurders’ (antwoord te vinden op de vraag wat ze met het leegstaande vastgoed willen gaan doen)
 • meer vrijwilligers aan het dorpshuis te binden
 • etc.
Aftrap van de verkiezing op donderdag 7 november 2019

De aftrap van de verkiezing zal plaatsvinden in MFC de SPIL in Gasselternijveen, winnaar van de verkiezing dorpshuis van het jaar in 2017.

Wij hebben verschillende gastsprekers, waaronder:

 • vertegenwoordigers van MFC de SPIL in Gasselternijveen die vertellen over hun ervaringen met de verkiezing en het wat de titel hen heeft gebracht
 • Jan Jonker is verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen als hoogleraar duurzaam ondernemen en gespecialiseerd in duurzame, circulaire en sociaal inclusieve modellen. Hij is een groot fan van het motto ‘Wie schrijft die Blijft’ en werkt momenteel aan zijn 35ste boek. Ook publiceerde hij inmiddels ruim 150 artikelen, talloze columns en andere publicitaire ééndagsbijdragen. Hij staat bekend als een ligt activistische, scherpe, internationaal georiënteerde spreker die geen blad voor de mond neemt. Aan het eind van de dag gaat alles voor hem over de vraag hoe we met elkaar een transitie naar een andere economie organiseren.
 • BOKD geeft uitleg over de opzet van de verkiezing, wijze van deelname en het prijzengeld
Dorpshuizen op TV
 • RTV Drenthe heeft opnieuw medewerking toegezegd. Mocht uw dorpshuis worden geselecteerd voor deelname dan krijgt uw dorpshuis in het tweede kwartaal van 2020 bezoek van RTV Drenthe.
Follow up ‘Wat voor dorpshuis willen we zijn in 2025?’ op 25 november 2019

BOKD organiseert een praktische workshop voor dorpshuizen die willen deelnemen aan de verkiezing en willen stoeien met de vraag ‘Wat voor dorpshuis willen we zijn in 2025?’ Daarnaast geeft BOKD informatie en advies om een succesvolle aanvraag in te dienen.