Terug naar alle verhalen

Eexterveen geeft geen krimp: het Dorpscentrum als bruisend middelpunt 

Een dorp met een rijke geschiedenis 

Dicht bij de provinciegrens met Groningen ligt, in de gemeente Aa en Hunze, het dorp Eexterveen. Een veenkoloniaal lintdorp dat al 500 jaar in beweging is. Hoewel het dorp de afgelopen vijftig jaar veel veranderingen en ontwikkelingen heeft doorgemaakt, heeft het zijn gemeenschapsgerichte karakter behouden. Dit dorp met ongeveer 500 inwoners heeft door de jaren heen bewezen dat samenwerking en saamhorigheid de sleutel zijn tot een bloeiende toekomst. 

Het Bewegingshuis: samen bouwen aan een droom 

In 2006 besloten de dorpsbewoners dat ze een betere plek nodig hadden waar iedereen samen kon komen om te bewegen en te sporten. Zo ontstond het Bewegingshuis, gebouwd met de steun van overheden, fondsen en vooral de dorpsbewoners zelf. Verenigingen en inwoners werkten samen om een mooie nieuwe gymzaal mogelijk te maken. 

Een nieuwe uitdaging: het Dorpscentrum 

Elf jaar later, in 2017, stond Eexterveen opnieuw voor een grote uitdaging. Het dorpshuis, dat het hart van de gemeenschap zou moeten zijn, was sinds 2001 nog slechts een kleine ruimte, ongezien vanaf de straat. De verenigingen konden hun activiteiten daar maar beperkt ontplooien. En zonder een café was het ook moeilijk om elkaar te ontmoeten. Eexterveen wilde dit veranderen en stelde een plan op om zowel het dorpshuis, dat eigendom was van de gemeente Aa en Hunze, als een privaat deel dat bestond uit een woonhuis en een voormalig café- en winkelruimte aan te kopen en te renoveren. Dankzij de financiële steun van het Europees plattelandsfonds Leader en andere fondsen, en de ongelooflijke donaties van de inwoners, werd dit mogelijk gemaakt. De dorpsbewoners brachten zelfs een obligatielening van 50.000 euro bijeen. Met veel vrijwilligers werd het gebouw gerenoveerd en opgeknapt, waardoor het Dorpscentrum een bruisend middelpunt van het dorp werd. 

Een bruisend middelpunt 

En bruisen deed het vanaf dag één. Het Dorpscentrum speelt sindsdien een cruciale rol in het sociale leven van Eexterveen. Het biedt een breed scala aan voorzieningen, zoals een eetcafé, een toneel/vergaderzaal, ruilbibliotheek, dorpsarchief en jeugdsoos. Na enkele jaren ging het Dorpscentrum zo goed dat het bijna overliep. Daarom werd, opnieuw met veel vrijwilligers, een keuken plus magazijn aangebouwd. Ook werd een café ingericht. Deze ruimte, huiskamer en bruine kroeg ineen, herbergt ook een mini Eexterveens museum. De vele foto’s tonen de vele activiteiten van verenigingen en inwoners door de jaren heen. Vergaderingen, feestjes, evenementen, ouderensoos, de huiskamerochtend; alles kan plaatsvinden in de verschillende ruimtes. Door gezamenlijke inspanningen is met deze functieverbreding de weg geplaveid naar een duurzame toekomst voor het Dorpscentrum. Voor jong en oud, vereniging en bewoner, ontmoeting en (in)formele zorg. 

Eexterveen gelooft niet in krimp 

Daarom zijn er door inspanningen van inwoners en Vereniging Dorpsbelangen tien starterswoningen gebouwd om jonge mensen de kans te geven in het dorp te blijven wonen. Ook zijn er seniorenwoningen opgeleverd. Beide projecten zijn opgezet om het dorp levendig te houden. 

Een levendig en levensloopbestendig dorp 

Op zoek naar rust en natuur? Dan kun je in Eexterveen prima wonen. Op zoek naar een actief verenigingsleven en naoberschap? Ook dan is het in Eexterveen prima toeven. Inwoners spannen zich in voor de accommodaties (gymzaal, school, kinderopvang en dorpshuis), maar vooral voor het leefbaar houden van het dorp. Eexterveen heeft de wens om een levensloopbestendig dorp te zijn. 

Door samenwerking en saamhorigheid blijft Eexterveen werken aan een levendige en hechte gemeenschap, waar men zich welkom en thuis kan voelen. Met geduld, samenwerking en respect voor elkaar grote stappen zetten. Is dat de dorpskracht van Eexterveen?