In de zomer van 2016 kwam een groep enthousiaste inwoners van Gasselternijveen in actie. Toen een professionele zorgaanbieder stopte met de dagopvang en dagbesteding in MFC De Spil vanwege vermeende te geringe vraag, besloten de inwoners zelf iets te organiseren. Ze wilden een sociale Huiskamer opzetten: een gezellige plek waar ouderen, alleenstaanden en mensen met een lichte ondersteuningsbehoefte elkaar konden ontmoeten, activiteiten konden doen en ondersteuning op maat konden krijgen.
Een plek voor ontmoeting en steun
De initiatiefnemers begonnen met inloop koffie ochtenden. Al snel groeide er een trouwe groep bezoekers die iedere week langskwam. Vrijwilligers uit het dorp zorgden ervoor dat iedereen zich welkom voelde en het naar zijn of haar zin had. Door de grote belangstelling werden er steeds meer ochtenden georganiseerd. Uiteindelijk vonden de Huiskamerbijeenkomsten drie keer per week plaats.
Samenwerking voor succes
Niet alleen de inwoners waren betrokken. Medewerkers van Buurtzorg hielpen mee bij de opstart. Later sloot welzijnsorganisatie Impuls zich aan en stelde een coördinator aan, die door de gemeente werd betaald. Dit werd mogelijk doordat de gemeente inzag dat de Huiskamer een kostenbesparing op de WMO opleverde. Zonder de Huiskamer zouden veel deelnemers namelijk aangewezen zijn op duurdere vormen van dagbesteding.
Een voorbeeld van dorpskracht
De Huiskamer is een prachtig voorbeeld van dorpskracht. Waar een professionele organisatie de vraag naar dagbesteding onvoldoende inschatte, zagen de inwoners juist kansen. Met hun koffieochtenden bewezen ze dat er wél behoefte was aan een ontmoetingsplek. Door samen te werken en verantwoordelijkheid te nemen, creëerden ze een warme en drukbezochte plek die al jaren bestaat.
Dorpskracht nu
Anno nu draait de Huiskamer nog steeds dankzij een groep betrokken vrijwilligers. Ze koken maaltijden voor de deelnemers en zorgen ervoor dat bezoekers die slecht ter been zijn, met de Spil-Express gehaald en gebracht worden. De Huiskamer, gevestigd onder één dak met de plaatselijke scholen, krijgt zelfs bezoek van schoolkinderen. Zo komen de leerlingen bijvoorbeeld langs om een verjaardagsliedje te zingen voor een jarige opa of oma.
De Huiskamer in Gasselternijveen laat zien wat mogelijk is als mensen samenkomen om hun dorp leefbaar te houden. Dit initiatief bewijst dat dorpskracht niet alleen oplossingen biedt, maar ook de band tussen inwoners versterkt.















