Knapzakroutes

Historie

In 1983 werd de eerste Knapzakroute uitgebracht. Op initiatief van de Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD), in samenwerking met alle dorpsbelangenorganisaties in Drenthe en geholpen door een historicus, geoloog, bioloog en archeoloog zijn er 63 van deze wandelgidsen verschenen voor volwassenen en 2 voor kinderen, de Kinderknapzakroutes (Hijkerveld en Orvelte). De gidsen zijn rijk voorzien van achtergrondinformatie over het landschap en de geschiedenis.

POPULAIRE EN UNIEKE WANDELROUTES

Met een Knapzakroute loop je langs bospaadjes en over de heide, onderweg maak je kennis met het verhaal van het Drentse landschap en kom je in de kleinste Drentse dorpen. De gemiddelde lengte van een Knapzakroute is circa vijftien kilometer. Meestal op te splitsen in kortere lussen maar er is ook een aantal routes uitgebreid met een extra lusje zodat u onderweg nieuwe dingen kunt bekijken.

Omdat wandelaars steeds meer gebruik maken van digitale routes en lopen via GPS én omdat routewijzigingen veel eenvoudiger zijn door te voeren, is besloten om de Knapzakroutes te digitaliseren. Stichting Het Drentse Landschap en de BOKD werken momenteel aan deze moderniseringsslag.

GRATIS DOWNLOADS

De volgende routes zijn inmiddels gratis te downloaden als pdf. of gpx.file. Je kunt ze ook zelf printen en/of online lopen: K57 Anderen, K60 Anloo-Schipborg, K38 Balloo-Rolde, K2 Buinen, K53 Eext-Anloo, K1 Gasteren, K48 Gees, K11 Lhee – Lheebroek, K23 Lieveren – Roderesch, K33 Linde-Zuidwolde, K22 Spier, K21 Tynaarlo-Zeegse, K37 Veenhuizen, K27 Westervelde – Norg en K26 Zeijen – Peest.

1410 rudolf knapzak