Tot nu toe hebben we 30 Knapzakroutes gedigitaliseerd. Elke maand brengen we een route onder de aandacht. Deze keer route 36 Zorgvlied – Doldersum, de langste van alle routes.
De route start in Zorgvlied en is ongeveer 21 kilometer, maar je kunt deze route gemakkelijk in twee lussen lopen. Een van 10 kilometer als je in Zorgvlied start en vanuit Doldersum is de lus ongeveer 11,5 kilometer. Een aangelijnde hond kan mee, maar helaas niet op het Doldersummerveld vanwege de schapen en runderen.
Deze route gaat een groot deel door het bos en langs de randen van het Doldersummerveld. De bossen zijn in de negentiende eeuw aangelegd door de Maatschappij van Weldadigheid. Van deze Maatschappij kom je onderweg wetenswaardigheden tegen die in het routeboekje uitgelegd worden. Zo loop je over het Vrouwenveld en langs de Vrouwenlaan. En als je in de buurt van Boschoord (genoemd naar generaal Johannes van den Bosch, oprichter van de Maatschappij) loopt, zie je geen koloniehuisjes meer die daar gestaan hebben. Op de oude kaart rond 1900 (in het PDF-boekje) is dit nog wel te zien. Dit gebied werd vroeger aangeduid als Kolonie VII. Je passeert de vroegere school van het dorp nog, voordat je verder door de bossen naar Doldersum gaat.
Op de Brink in Doldersum staat een gedenknaald voor Willem Huender. Deze notaris heeft ervoor gezorgd dat de wegen naar Vledder en Appelscha 100 jaar geleden verhard werden. Ook heeft de weg naar Appelscha zijn naam gekregen. Aan deze weg is het Informatiecentrum Huenderhoeve dat zich in een voormalige schaapskooi bevindt. Vanuit Doldersum ga je eerst weer door het bos om even later bij een uitkijktoren uit te komen. Vanaf hier heb je een prachtig gezicht over een van de grootste heidevelden van Drenthe. Je kunt je dan niet voorstellen dat er al twee keer een grote heidebrand geweest is en alles zwart geblakerd was. Via een paar lanen loop je Zorgvlied aan de oostzijde binnen. De naam van het dorp is genoemd naar een villa die in 1862 gebouwd is en door de nieuwe bewoner in 1879 ‘Huize Zorgvlied’ genoemd werd.
Wil je meer weten van de omgeving en van de dorpen, download dan de route. Dit kan door onderstaande QR-code te scannen of vanaf de site Knapzakroutes.nl te kiezen voor Digitale Knapzakroutes waar je dan de keuze hebt uit alle routes. Je kunt de routes online lopen als je bereik hebt, met GPX, de route uitprinten waar de routetekst bij staat of het PDF- boekje met routeinformatie en kaarten downloaden.
Veel wandel- en leesplezier. We zien je graag terug op een van de andere Knapzakroutes.