Wat betekenen de versoepelingen op 5 juni voor buurt- en dorpshuizen?

Ook buurt- en dorpshuizen weer open

Omdat er steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen en er steeds meer mensen gevaccineerd zijn, kan op zaterdag 5 juni vervroegd de volgende stap in het openingsplan gezet worden. Belangrijk blijft dat we drukte vermijden en ons allemaal aan de basisregels houden, ook als we al gevaccineerd zijn: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. Werk thuis als dit kan en laat je vaccineren zodra het kan. Dan kan er snel steeds meer. Hieronder de belangrijkste versoepelingen voor buurt- en dorpshuizen op een rij.

ruimten met vaste zitplaatsen

Op plekken met vaste zitplaatsen gaat de maximale groepsgrootte naar vijftig personen per ruimte. Dit geldt voor dorps- en buurthuizen, cafés, restaurants en terrassen. Reserveren is verplicht. Ook bioscopen, poppodia en theaters kunnen met vaste zitplaatsen weer open.

Samenkomsten binnen een bedrijf, bijvoorbeeld een training of scholing, zijn wel weer toegestaan. Mondkapjes blijven in publiek toegankelijke binnenruimten verplicht.

Voor uitvaarten wordt een uitzondering gemaakt. Daar zijn maximaal 100 mensen welkom.

horeca

Voor eet- en drinkgelegenheden worden de openingstijden verruimd: tussen 6.00 uur en 22.00 uur mogen zij gasten ontvangen. Een vaste zitplek aan een tafel is verplicht, zitten aan de bar is niet toegestaan. Aan een tafel mogen maximaal 4 mensen zitten. Zij houden 1,5 meter afstand. Dit geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar of mensen uit hetzelfde huishouden. Er mogen maximaal 50 personen per ruimte zijn, exclusief personeel. In restaurants en eetcafés mogen tijdens de avonduren achtereenvolgens maximaal twee verschillende groepjes aan een tafel laten plaatsnemen. Zelfbediening is niet toegestaan, liveoptredens en videoschermen voor sportwedstrijden ook niet.

sport

Volwassenen mogen weer sporten in groepen van maximaal vijftig personen. Bij sporten waarvoor dat nodig is, mag de anderhalve meter afstand worden losgelaten. Mensen tot 27 jaar hoefden al geen afstand meer te houden tijdens het sporten.

Jeugdwedstrijden in competitieverband voor personen tot en met 17 jaar zijn weer toegestaan, zij het voorlopig zonder toeschouwers. Oudere sporters mogen binnen dezelfde club wel weer onderlinge wedstrijden afwerken. Sportkantines, kleedkamers en douches gaan ook open.

De maximale groepsgrootte in de buitenlucht gaat eveneens naar vier personen, kinderen tot en met twaalf jaar wederom niet meegerekend. Huishoudens zijn uitgezonderd.

kunst en cultuur

Dezelfde regels gelden voor het beoefenen van kunst- en cultuur. Als anderhalve meter afstand houden tijdens een repetitie onmogelijk is, mag deze regel worden losgelaten. In ruimtes geldt een maximum van 50 mensen. Publiek is niet toegestaan.

informatie rijksoverheid

Op de website van de Rijksoverheid is meer informatie te vinden over de specifieke maatregelen per sector. Kijk voor meer informatie over het openingsplan 5 juni.

We verwijzen je ook naar de handreiking van het Ministerie van VWS. Die is gecheckt door de rijksoverheid en door de Veiligheidsregio’s. Onze landelijke partner LSA heeft er, net als Sociaal werk Nederland, ook aan bijgedragen. In dat document vind  je op sommige punten nog wat meer detail, bijvoorbeeld over de rol van de beheerder of hoe het precies zit met multifunctionele ruimtes.