Wandelroute “bewegen en gezondheid” een groot succes

Dorp in beweging deel 1: Dalen

In 2021 is het door de BOKD gecoördineerde Leader Zuidoost Drenthe project “Dorp in Beweging” van start gegaan, met als doel om de bij te dragen aan een gezonde dorpssamenleving door in beweging te komen. Dorp in Beweging bestaat uit 6 deelprojecten die door dorpsorganisaties uitgevoerd worden; Dorpsbelangen Dalen, Dorpsraad Exloo, Stichting Dorpshuis en Dorpsbelangen Tweede Exloërmond, De vrienden van de Zwarte Racker in Nieuw-Schoonebeek en Dorpscoöperatie de Brug in Gasselternijveen. Alle deelprojecten gaan over een of andere vorm van beweging, van lichamelijk tot mentaal.

De activiteiten bestaan uit twee onderdelen, investeringen in voorzieningen en misschien nog wel belangrijker ook in het duurzaam gebruik van de investeringen. Voor het tweede onderdeel werken we samen met Sport Drenthe. De komende 6 maanden gaan we de resultaten van de 6 deelprojecten delen. Als eerste de Wandelroute “Bewegen en gezondheid in Dalen.

Wandelroute “bewegen en gezondheid”

In het dorp Dalen heeft de werkgroep wandelen, één van de werkgroepen van Dorpsbelangen Dalen, sinds vorig jaar vier nieuwe wandelroutes ontwikkeld. Voor de route “bewegen en gezondheid” heeft SportDrenthe de initiatiefnemers geadviseerd op de hardware (tastbare toevoegingen), software (activering en communicatie) en orgware (de borging en structurele samenwerking). De route is sinds kort uitgebreid met beweegtoestellen waarbij de activatie en promotie van deze toestellen voorop stond.

Om in eerste instantie bekendheid van deze route te promoten, heeft SportDrenthe een activeringsplan geschreven. In dit plan zijn concrete voorbeelden beschreven, variërend van het plaatsen van uitleg- bordjes bij beweegtoestellen tot het advies om trainingen te organiseren langs de route. Ook het verbinden van verschillende netwerken in de omgeving heeft bijgedragen aan de activatie van deze interessante wandelroute.

(Tekst gaat verder onder foto)

Na de zomer is de wandelwerkgroep aan de gang gegaan met het activeringsplan. Inmiddels zijn er meerdere adviezen geïmplementeerd. Zo zijn er bij alle beweegtoestellen bordjes geplaatst waarop gebruikers kunnen zien welke oefeningen er uitgevoerd kunnen worden. Harry Ruinemans, lid van de wandelwerkgroep in Dalen, geeft ook aan dat er in de toekomst nog meer mooie initiatieven komen;

“We zijn ook bezig met het realiseren van een outdoor- fitnesspark. Dit park wordt geplaatst op een plek, precies langs de route. We gaan met de leerkracht van de basisschool en de buurtsportcoach afspraken maken om regelmatig met verschillende doelgroepen langs dit park én de wandelroute met beweegtoestellen te gaan.”

De wandelroute is een succes voor zowel de wandelwerkgroep als voor externe partijen. De fysiotherapeut en de buurtsportcoaches zijn blij met de komst van de beweegtoestellen en bordjes. Diensten kunnen nu, ondanks de maatregelen rondom Covid-19 toch nog aangeboden worden in de buitenlucht.

(Tekst gaat verder onder foto)

De vraag naar extra beweging op deze route blijft groeien. In het voorjaar van 2022 zal de route bewegen en gezondheid nog meer uitgebreid worden door het toevoegen van een 10-tal losse fitnessoefeningen, verspreid over de hele route. De wandelwerkgroep verwacht hiermee ook doelgroepen aan te trekken die meer intensiteit zoeken tijdens het bewegen in de openbare ruimte.

Het realiseren van nieuwe initiatieven in dit dorp, gaat constant door. SportDrenthe heeft met succes adviezen en hulp kunnen bieden aan deze initiatiefnemers, mede door de betrokkenheid in het dorp. Dalen beschikt over veel werkgroepen en enthousiaste deelnemers. Succesvolle samenwerkingen met externe partijen zorgen voor een hechte community en veel draagvlak voor het realiseren van projecten en plannen. Het constant vernieuwen van de wandelroute zorgt er tevens voor dat de route een duurzaam karakter krijgt. Dit zie je terug in het gebruik van vaste wandelaars; de wandelwerkgroep ontvangt positieve reacties van deze doelgroep. De route met de nieuwe toestellen is duidelijk te vinden op de bijbehorende website. Door veel mond-tot-mond reclame vanuit de wandelwerkgroep naar gebruikers toe, zijn mensen snel op de hoogte van de uitbreidingen en vernieuwingen.

Wanneer alle nieuwe onderdelen op deze wandelroute gerealiseerd zijn, zal er gekeken worden naar monitoring en evaluatie van het gebruik van de route. De impact van de route zal gemeten worden door in gesprek te gaan over aantallen en doelgroepen met de buurtsportcoaches, fysiotherapeuten, leerkrachten en gym- docenten.

Wat ons betreft is dit project in Dalen een echte “good practise”: Met sport en bewegen samen Drenthe nóg beter maken!

Meer weten over dit project?

Voor meer informatie neem contact op met Luit Hummel l.hummel@bokd.nl

Lees ook de andere artikelen over het project Dorp in beweging

Het project Dorp in Beweging is mogelijk gemaakt door: