Wandeling door Westervelde – Norg (Knapzakroute 27)

Deze route is ongeveer 17 kilometer, maar mocht je dat te veel vinden dan kan de route eenvoudig in twee keer gelopen worden. In het pdf-boekje worden twee lussen genoemd, beide 9,5 kilometer lang. Een vanaf het Norgerhout naar Norg en via het Mandeveld naar Zuidvelde om terug te keren naar het Norgerhout. De andere lus begint hier ook en gaat dan via Zuidvelde, door het Tonckensbos naar de Tempelstukken. Daarna via Westervelde langs het hunebed door het Norgerholt weer terug.

Onderweg kom je diverse wetenswaardigheden tegen. Denk eens aan het Norgerholt. Nergens anders in Nederland kun je het woord ‘oerwoud’ zo letterlijk nemen. Hoge eikenbomen en hulstbossen met veel ondergroei. Of het pad langs het Mandeveld waar zo’n 700 jaar geleden de inwoners van Zuidvelde naar de kerk in Norg liepen. Deze Margarethakerk is zeker de moeite waard om te bekijken. De eerste kerk moet rond het jaar 1000 gebouwd zijn. Norg heeft 2 korenmolens, waarvan De Hoop in 1857 gebouwd is. Deze kun je links van de route zien. In Norg loop je ook langs diverse keuterijen die zo’n 200 jaar oud zijn.

Deze kleine boerderijen hebben veelal prachtige beukenheggen. Verderop kom je in Zuidvelde langs een zestiende-eeuwse boerderij, waarover een uitgebreid verhaal in het PDF-boekje vermeld wordt. En via grafheuvels en de nieuwe natuurbegraafplaats kom je in de vroegere hooilanden van de Tempelstukken met de beek De Slokkert, die uiteindelijk in het Lauwersmeer uitmondt. In het PDF-boekje wordt een oude kaart uit 1896 getoond, waarop te zien is dat ten zuidwesten van dit gebied de Maatschappij van Weldadigheid er al is (kijk eens op www.topotijdreis.nl, dan zie je dat er vanaf 1822 al over “Nieuwe Kolonie” gesproken wordt).  Als we Westervelde weer inlopen komen we voor Huis te Westervelde uit, dat rond 1700 drastisch is gerenoveerd. Even verderop komen we langs het Witte Huis, zo genoemd door de bewoners van Westervelde. Vroeger hebben hier 5 ongetrouwde dochters van Herman Lunsingh gewoond. Momenteel is het een horecabedrijf met de naam Jufferen Lunsingh.

Wilt u meer weten over de omgeving en van de dorpen, download dan de route. Dit kan door onderstaande QR-code te scannen of vanaf de site Knapzakroutes te kiezen voor Digitale Knapzakroutes waar u dan de keuze heeft uit alle routes. U kunt de routes online lopen (als u bereik heeft), met GPX, de route uitprinten waar de routetekst bij staat of het PDF- boekje met routeinformatie en kaarten downloaden.

Veel wandel- en leesplezier.

Knapzakroute Westervelde-Norg

Momenteel zijn er 27 Knapzakroutes gedigitaliseerd, 3 volgen er deze maand nog.