Wandelen rondom Deurze – Knapzakroute 39

Deze keer een wandeling tussen Assen en Rolde met als startplaats Deurze. De route is 15 kilometer en eenvoudig in twee keer te lopen. Een lus richting Rolde van 9,5 km en de andere langs de Drentsche Aa van 6 km. Honden zijn aangelijnd toegestaan, echter niet op Kampsheide. Loop dan vanaf punt 9 over de oude spoordijk rechtstreeks naar punt 12.  Alle paden zijn redelijk te belopen in alle jaargetijden.

Deurze had tot 1800 vier erven en in 1832 werden het er al zeven. De oudste boerderijen lagen oorspronkelijk bij het zandpad waar je als laatste stuk van de route langs komt. In datzelfde jaar werd ook het huidige café herberg gebouwd en later een tolhuis (door aanleg van de ‘kunstweg’ tussen Assen en Rolde) waar tol geheven werd. Als je op het kaartje in het pdf-boekje kijkt, dan kun je zien hoeveel hooiland en heide er in 1900 nog was.

De route begint bij het voormalige café De Aanleg waar voldoende parkeergelegenheid is. Via de straat loop je door het dorp Deurze en vervolgens richting Nijlande. Maar vóór Nijlande ga je linksaf. Op de akker links van je heeft vroeger nog een molen gestaan en heeft nog de naam ‘Molenveld’. Na door het Boerbosch gewandeld te hebben, steek je de doorgaande weg over en kun je een kijkje nemen in de Ballooërkuil. Hier zouden vroeger rechtszittingen gehouden zijn, maar daar is nooit echt duidelijkheid over geweest. Hierna over een smal kerkenpad naar Balloo. (Informatie over Balloo kun je vinden in de Knapzakroute Balloo – Rolde K38).

Even later loop je door het Tumulibos waar 44 grafheuvels liggen. Na dit bos gaat de route over de voormalige spoorlijn van Assen naar Stadskanaal. In 1948 reden hier de laatste personentreinen. In Rolde is het station er nog. Via Kampsheide, waar je tussen de jeneverbessen en strubben doorloopt, krijg je de hooilanden van de Drentsche Aa te zien. Vanaf circa 3500 voor Christus is dit gebied tussen heide en beekdal het grootste deel permanent bewoond geweest.

Na een bruggetje kom je langs het Poepenhemeltje. Hier staan foto’s en tekst uitgebreid op een informatiebord. Vanaf hier is een verhard pad aangelegd richting de doorgaande weg. Bij de weg aangekomen, kun je zo doorlopen naar het startpunt of loop je verder langs deze beek van de Drentsche Aa. Hier kun je zien hoe deze beek in de afgelopen jaren weer meandert en als waterreservoir kan dienen. Na een stukje over de straat te lopen, gaat de route weer richting Deurzerdiep, naar het punt waar de beek aan de andere kant van de N33 Amerdiep heet. Je steekt de beek over en gaat op een breder zandpad linksaf. Op dit punt bevond zich een zwembad. Zie het pdf-boekje over een uitgebreid verhaal hierover. Als je nu doorloopt, kom je langs een ooievaarsnest dat elk jaar bewoning heeft. Nog even over het kerkenpad en dan ben je weer terug bij het punt waar je gestart bent.

Wil je meer weten van de omgeving en de dorpen, download dan de route. Dit kan door onderstaande QR-code te scannen of vanaf de site www.knapzakroutes.nl te kiezen voor digitale Knapzakroutes waar je dan de keuze hebt uit alle routes. Je kunt de routes online lopen (als er bereik is), met GPX, de route uitprinten waar de routetekst bij staat of het PDF-boekje met routeinformatie en kaarten downloaden.

Knapzakroute K39 Deurze

Veel wandel- en leesplezier. We zien je graag terug op een van de andere Knapzakroutes.

Auteur Roelof Huisman