Wandelen rondom Annerveenschekanaal en Spijkerboor (K35)

Deze keer een wandeling in Noord Oost Drenthe, K35 Annerveenschekanaal – Spijkerboor. Deze route heeft als startplaats Annerveenschekanaal en Spijkerboor. De route is 16,5 kilometer. Honden zijn niet toegestaan in het Annermoeras. Zie punt 9 waar een omleiding vermeld wordt.

Deze Knapzakroute brengt je door een landschap dat meer dan zeven eeuwen tijd door de mens vormgegeven is. Het is geen wandeling waarvan je denkt dat het een lang saai lintdorp is. Het heeft een prachtig kanaal waar boten door varen en bij elke brug is een brugwachterswoning. Langs het water staan prachtige boerderijen en een paar monumentale villa’s. Vroeger woonden hier boeren van de Hondsrug, Groninger kloosterlingen en turfschippers uit de stad. Ook loop je door Spijkerboor, het dorp dat zijn ontstaan te danken heeft aan de scheepvaart.

Het startpunt is bij het Multifunctioneel Centrum De Badde aan de Greveling 139. De straatnaam is vernoemd naar de Drentse vervener Lambartus Grevijlink, die er voor zorg gedragen heeft dat het kanaal vanaf begin 1771 gegraven werd. In het pdf-boekje wordt veel over dit kanaal geschreven. Er is ook nog een Anner Kanaal geweest dat het dorp Annen met het Grevelingskanaal verbond. Als je bij de doorgaande weg komt, ben je in Nieuw-Annerveen. Dit is een zogenaamd wegdorp, kijk in het Knapzak ABC voor informatie hierover. Hier loop je rechtdoor naar de Hunze en maak je een ommetje in de Duunsche Landen. Dit gebied is een groot waterwingebied van Waterleidingmaatschappij Drenthe. Hierna volg je een heel stuk langs de Hunze. Hier voeren vroeger de turfschepen naar Groningen. De natte turf werd met wagens uit het veen opgehaald en naar zogeheten lenten gebracht. In een oude meander is nog iets te zien van een restant van het Egberts Lent. In die tijd was het belangrijk dat er niet te veel bochten waren en dat het water zo snel mogelijk afgevoerd werd. Daarom zijn in de loop van de twintigste eeuw steeds meer meanders verdwenen. In 1995 is besloten om de Hunze (ook wel Oostermoersche Vaart genoemd) zoveel mogelijk z’n natuurlijke loop weer terug te geven. Als je in Spijkerboor bent, loop dan even naar Het Keerpunt (ook startpunt). Dit oude café lag vroeger op een plaats waar de schippers graag kwamen. Het is een van de oudste en meest authentieke cafés van Drenthe. Het werd gebouwd ten tijde van Willem Grevijlink voor wachtende turfschippers en dorstige reizigers die zijn ‘klap’ passeerden. De route gaat verder over de kaden langs het Annermoeras. Als je een beetje geluk hebt, kun je mogelijk een bever zien. Via een loopbrug kom je aan de andere kant van de Hunze en verderop in Oud-Annerveen. In het pdf-boekje is een kaart te zien waar al in 1716 bewoning is. Als je weer in Annerveenschekanaal bent aangekomen, kom je bijna als eerste langs het Grevijlinkshuis uit 1785, het huis van Lambartus die het voor zichzelf en zijn gezin liet bouwen. Dan nog een stukje langs het kanaal naar de Badde, het eindpunt.

Wil je meer weten van de omgeving en van de dorpen, download dan de route. Dit kan door onderstaande QR-code te scannen of vanaf de site www.knapzakroutes.nl te kiezen voor Digitale Knapzakroutes waar je dan de keuze heeft uit alle routes. Je kunt de routes online lopen (als er bereik is), met GPX, de route uitprinten waar de routetekst bij staat of het PDF-boekje met routeinformatie en kaarten downloaden.

Veel wandel- en leesplezier. We zien je graag terug op één van de andere Knapzakroutes.

Knapzakroute Annerveenschekanaal – Spijkerboor (K35)

Auteur Roelof Huisman