Wandelen in Schoonloo – Grolloo

Deze maand aandacht voor de Knapzakroute Schoonloo – Grolloo (K6) De route is 13 kilometer. Je kunt er ook 2 wandelingen van maken. Als je dan in Schoonloo start ga je bij punt 5 rechtsaf, steek de straat over en dan verder naar 17, deze lus is zo’n 8 kilometer. Als je in Grolloo start dan ga je bij 17 rechtsaf en bij nummer 5 ook rechtsaf. De paden zijn redelijk te belopen. In natte jaargetijden is met name over het schouwpad langs het Grolloërdiep en door de Schoonloër strubben waterdicht schoeisel aanbevolen. Honden zijn toegestaan als ze maar aangelijnd zijn.

De route gaat door twee boerendorpen. In 1160 werd de naam van Grolloo al in het inkomstenregister van het klooster van Werden genoemd en was Schoonloo waarschijnlijk een dochternederzetting van Grolloo. Maar in de middeleeuwen was het al een zelfstandig buurtschap die zelf de zaken in het dorp regelden. In 1842 kwamen er 2 boermarken en zo werden de dorpen officieel gescheiden. Toen in het begin van de twintigste eeuw de ontginning begon, kregen beide dorpen een flinke groei. Er werden nieuwe boerderijen in het buitengebied gebouwd. Ook is noemenswaardig dat de diepjes tussen beide dorpen verschillend afwateren, ongeveer de lijn van 5 naar 17. Daarboven gaat het water via de diepjes van de Drentsche Aa naar het Lauwersmeer en rechts ervan via de Hunze naar (uiteindelijk) de Dollard.

De route is beschreven vanuit Schoonloo en als je dan op de doorgaande weg loopt, is het moeilijk voor te stellen dat dit 155 jaar geleden nog een zandweg was, wel een belangrijke. Het was een postweg van het zuiden naar het noorden. Als je in het bos aankomt, kom je later bij een voormalige boswachterswoning. Hier stond voor de Tweede Wereldoorlog een barakkenkamp waar arbeiders zwaar werk moesten verrichten. De grond hier moest een halve meter diep omgespit worden. Veel van deze arbeiders kwamen uit het veengebied, maar er waren ook werklozen die dit werk niet gewend waren. Verderop kun je langs het Grolloërdiepje lopen. Vroeger lagen hier aan beide zijden de hooilanden van Grolloo. Als je later Grolloo in loopt, dan gaat de route door de Voorstreek. Hier loop je langs het C+B Museum en aan het eind van de straat staat tegenover het startpunt van deze route het borstbeeld van Harry Muskee. Je verlaat het dorp over het Oostereind, een vroegere veedrift. Hier brachten de boeren van Grolloo de koeien en schapen naar de ‘koelanden’ langs het Andersche Diep en naar de heide op het Oosterveld. Het zandpad langs het klimpark is de grens van de Zuideresch en het Oosterzand. Het was een stuifzand gebied, dat bij een oostenwind de naastgelegen akkers bedreigde. Als je op de verharde weg komt, gaat de route linksaf, maar rechtsaf is ook interessant. Daar is een bosje dat het middelpunt van de provincie is. In het Grollerholt was vroeger een vergaderplaats van de Drentse landdag (een beetje te vergelijken met de huidige provinciale staten) waar in de middeleeuwen de Drentse bestuurszaken werden besproken (zie voor meer informatie het pdf-boekje). Later loop je over het Gastersche Diep. Tot halverwege van de vorige eeuw werd de grond langs dit diepje omgespit om ijzeroer te winnen. Dit werd in kiepkaren naar Grolloo gebracht waar het met vrachtwagens naar kleine ijzersmelterijen werd vervoerd en daar toegepast werd in filters van gasfabrieken. Het laatste stuk loop je door de Schoonloër strubben. Door de schapen die hier vroeger verbleven, werden veel bomen aangevreten, zodat ze grillig groeiden. Van de eiken bleven ze af, die konden gewoon doorgroeien.

Wil je meer weten van de omgeving en van de dorpen, download dan de route. Dit kan door onderstaande QR-code te scannen of vanaf de site eindjeomindrenthe.nl te kiezen voor wandelen waar je dan de keuze hebt uit alle routes. Je kunt de routes online lopen (als er bereik is), met GPX, de route uitprinten waar de routetekst bij staat of het PDF-boekje met routeinformatie en kaarten downloaden.

Veel wandel- en leesplezier. We zien je graag terug op een van de andere Knapzakroutes.

Knapzakroute Schoonloo – Grolloo (K6)

auteur Roelof Huisman