Wandelen in Lhee-Lheebroek tijdens de kerstvakantie

Steeds meer Knapzakroutes zijn gedigitaliseerd. Als je op Knapzakroutes kijkt, zie je dat er inmiddels 27 routes gratis beschikbaar zijn.

Deze maand brengen we Knapzakroute 11 Lhee – Lheebroek onder de aandacht. De route, grotendeels door het Nationaal Park Dwingelderveld, is ongeveer 19 kilometer, maar mocht je dat te veel vinden dan kan de route eenvoudig in twee keer gelopen worden. Bij de algemene informatie over deze route worden twee lussen genoemd, één van 11,5 kilometer vanaf Lhee door het Lheederzand waarna de route langs het Dwingelderveld en de radiotelescoop gaat. Daarna langs Slichterveen om terug te keren naar het startpunt.

De andere lus is vanaf Lheebroek (7,5 kilometer) die eerst over de Lheebroekeresch gaat en dan de bossen induikt. Op de rand van het Nationaal Park gaat de route, door Jac. P. Thijsse enthousiast beschreven, langs enorme jeneverbesstruwelen.

Meestal gaat in Drenthe de regel op: hoe ouder het dorp hoe korter de dorpsnaam. Het zal dus duidelijk zijn dat Lhee tot de oudste Drentse dorpen hoort. De eerste vermelding stamt uit het jaar 944. Als je over de Bosrand loopt, zie je links een oude eswal, vroeger de grens met het grote heideveld. Later passeer je de in 1956 gebouwde radiotelescoop, hier gebouwd omdat de kans op verstoring van de waarnemingen klein was. De route gaat verder langs grafheuvels en over kleine paadjes die mogelijk al uit de prehistorie stammen. Even later loop je over een geheel nieuw pad over de heide.

Als je het veentje met de naam Schurenberg verlaat, is er nog een voormalige vangarm van een eendenkooi te zien. Een kilometer verderop loop je door het Lheebroekerzand langs de meest karakteristieke struik van dit gebied. Na het verlaten van deze struiken kom je langs een herinneringsteen. In 1997 heeft hier een tentenkamp gestaan voor ‘technisch onverwijderbare asielzoekers’. Mensen die na een verloren asielprocedure het land uitmoesten. Het tentenkamp werd door de Raad van Kerken opgericht. Na een stukje over een oude klinkerweg gelopen te hebben, gaan we over de camping in Lheebroek naar de Lheebroekeresch en later langs de bosrand. Verder gaat de route langs de rand van de Oosteresch en kun je nog even kijken bij het in 1953 opgegraven fundament van een middeleeuws gebouwtje (een spieker) waarvan men denkt dat dit rond 1200 gebouwd is. Hier werd tijdelijk graan opgeslagen, een natuurlijke belasting in die tijd.

Na het oversteken van de brink ben je weer terug bij het startpunt in Lhee. Veel wandel- en leesplezier en we zien je graag terug op een andere Knapzakroutes.

Knapzakroute Lhee-Lheebroek