Verslag symposium Sociale initiatieven in leegstaand vastgoed

Ondernemerschap én passie vaste ingrediënten voor succesvol herbestemmen

De combinatie van ondernemerschap én een herbestemd pand vraagt nogal wat van je als initiatiefnemer. Zeker als je ook nog eens een maatschappelijke doelstelling hebt, zoals het wonen en zorg of huisvesting van statushouders. Zo bleek 1 december tijdens het symposium Sociale initiatieven in leegstaand vastgoed.

Als BOKD mochten we in de voorbereiding een bescheiden bijdrage leveren.

Centraal stonden de ervaringen van vijf mooie projecten uit de drie noordelijk provincie. Drenthe was hierin goed vertegenwoordigd met de herbestemde school in Roderwolde en de vier kleinschalige woonzorg-voorzieningen van De Berkenhof.

Meer lezen?

Ook via onze Twitter account hebben we interessante tips gedeeld. Deze zijn voor iedereen, dus ook zonder eigen account, te lezen. Enkele uitgelichte zaken hieruit:

  • Op www.opnieuwthuis.nl is meer info te vinden voor (herbestemmings)projecten die gericht zijn op de opvang van statushouders. Je leest er onder andere iets over een financieringsregeling.
  • Een vaker terugkerend dilemma van de sociaal ondernemer is dat ze te sociaal zijn voor investeerders en te veel onderneming zijn voor fondsen.
  • Woonzorg De Berkenhof heeft al op vier locaties in Drenthe kleinschalige Woonzorg projecten. In een aantal gevallen hebben ze op verzoek van Dorpsbelangen initiatief genomen tot herbestemming voor wonen en zorg.