Verslag dorpshuizenexcursie

 Op zaterdag 29 september jl. heeft de eerste BOKD Dorpshuizenexcursie plaatsgevonden. Alhoewel de te bezoeken dorpshuizen in het noorden van Drenthe en net over de grens in Friesland lagen, waren de deelnemers afkomstig uit alle hoeken van Drenthe. Van Gieterveen tot Havelte en van Zwinderen tot Nieuw Roden. De 34 aanmeldingen pasten niet allemaal in de bus, maar gelukkig waren een paar mensen bereid om met hun eigen vervoermiddel te rijden.

Het eerste dorpshuis dat werd bezocht was ‘t RAShuys in Roderesch. ‘t RAShuys was een van de vijf finalisten van de verkiezing dorpshuis van het jaar 2017. Bijzonder aan t RAShuys is  haar moderne en vrolijke uitstraling en de huisvesting van een aantal ZZP-ers/ kleine ondernemers in de voormalige klaslokalen. Zo biedt ’t RAShuys onderdak aan waterbouwkundig en duurzaam adviesbureau Asopos, adviesbureau Ruimtelijke Ontwikkeling Romiek, Fysiotherapiepraktijk Hagenauw  en dagbesteding Het Stekje.

Dorpshuis nummer twee was de Huiskamer van Langelo, lokaal beter bekend als dorpscafé Langelo. Bijzonder aan de Huiskamer van Langelo is dat het café is gekocht door Plaatselijk Belang en het enthousiasme van uitbaters Jos Roffel en Alieneke Spijkstra. Sinds hun komst is het aantal activiteiten enorm toegenomen. Hun grootste succes was “Run de Kroeg‘ waarbij mensen uit de omgeving mochten bedenken hoe ze zoveel mogelijk mensen naar hun café konden halen. Met dat concept bleek het mogelijk om ‘Mooi Wark‘ (concert), Europees en Wereldkampioen driebanden Dick Jaspers (demonstratie biljarten) en dartkampioen Co Stompe (dart demonstratie) naar Langelo te halen.

Het derde en laatste dorpshuis lag op Friese bodem en wel in Rottevalle. Het splinternieuwe It Werflân is het eerste Dorpshuis in Nederland dat is gebouwd volgens het ‘cradle to cradle’ principe. Bijna alle gebruikte bouwmaterialen kunnen in de toekomst worden hergebruikt.  Door in het denk/ontwerp proces slim om te gaan met de juiste keuze van het materiaal kan het weer tot een grondstof terug gebracht worden. Dit principe schept dan ook de vorming van een circulaire economie.  It Werflan is een van de weinige dorpshuizen in Nederland dat kan zeggen dat ze (nagenoeg) energie neutraal zijn.

Reacties van enkele deelnemers:

Lammie Oostenbrink, dorpshuis de Weidehoek in Wijster: “Heel leuk om te zien dat er geen dorpshuis gelijk is, maar dat er in elk dorpshuis wel iets is waar een ander dorpshuis voordeel bij kan hebben.”

Monica Kolker, t RAShuys in Roderesch: “Leuk om bij elkaar in de ‘keuken’ te kijken, ideeën op te doen en ervaringen uit te wisselen.”

Froukje Ekelmans Pater steunfractie 50Plus provinciale staten: “Het belangrijkst dat ik heb geleerd van deze dag is de grote mate van inzet door vrijwilligers.”