Verslag 1,5 meter sessie 21 september

Er kan waarschijnlijk meer dan je denkt!

Onder die noemer werd op maandag 21 september een 1,5 meter sessie in het dorpshuis in Hijken gehouden. Aan de tafels zaten 18 bestuurders van dorpshuizen, beheerders van dorpshuizen en mensen vanuit dorpsinitiatieven. Aan bod kwamen ideeën hoe je op een aansprekende manier, wat extra’s kunt verdienen: samen met je dorpshuis, je dorpsgenoten of de regio.

Omgaan met afstand

We hebben het er nu eenmaal maar mee te doen: 1,5 meter! Een afstand die ons niet uit elkaar hoeft te drijven. Dus: hoe zorgen we ervoor dat we die 1,5 meter zo slim mogelijk benutten. Tenslotte moeten we ook geld verdienen om het hoofd boven water te houden! 

In Valthe, Nijeveen en Hijken hebben ze de afgelopen maanden al ervaring opgedaan hoe ze op een andere manier, proberen wat extra’s te verdienen. Dat lukt vaak. Bijvoorbeeld in Nijeveen hebben ze hun ruimtes kunnen verhuren aan oa bedrijven uit de omgeving. Ook de sociale functie die het dorpshuis heeft, is belangrijk in deze tijd. In Hijken kon vanwege corona de verspreiding van groentepakketten een poosje niet meer vanuit het dorpshuis. Dat gebeurt nu wel weer. Met als resultaat dat mensen elkaar nu weer treffen in het dorpshuis en meer groente en fruit wordt verkocht.

In alle eerlijkheid vertelde Albert Kuipers uit Valthe dat zij een ontzettend mooie wandelroute inclusief koffie, thee en lunch hadden samengesteld maar dat er helaas weinig gebruik van is gemaakt. Met 100% zekerheid durft hij het niet te zeggen maar hij schat de kans groot in dat mensen de aanbieding toch te duur vonden. Spijt is er allerminst want er is veel samengewerkt en men biedt de wandeling nu in aangepaste vorm aan.

Euro op bierviltjes

In het vervolg van de bijeenkomst ging elke tafel in een brainstorm creatieve ideeën met elkaar verzamelen. Het leukste idee werd beloond: met applaus en een stapeltje ‘euro-op-bierviltjes’. Een paar van deze ideeën zijn:

  • Organiseer vanuit het dorpshuis samen met een aantal dorpsverenigingen een scavanger hunt; een soort oriëntatierit in de regio. Langs een aantal ondernemers. Goed voor de regio en voor het sociale contact.
  • Heet nieuwe inwoners welkom. Doe dit in het dorpshuis en in samenwerking met lokale ondernemers. Versterkt de band.
  • Wees creatief: deel bijvoorbeeld de kok van een dorpshuis met een aantal/een ander dorpshuis voor ‘samen eten’

Benieuwd wat is verzameld aan ideeën? Klik hier. Het zijn stuk voor stuk praktische suggesties – kies uit de lijst wat voor jullie dorp kan werken!