UPDATE De Rijdende Popschool in Drenthe

Foto: Tonny Froma 

Op 19 april 2017 presenteerde De Rijdende Popschool zich op de ALV van BOKD in Wijster. Er zijn veel goede dingen gebeurd in de dorpen van Drenthe sinds die tijd. Hoe staat het ervoor met De Rijdende Popschool in Drenthe?

In Midden Drenthe, waar De Rijdende Popschool in samenwerking met scholenstichting Kits Primair tussen 2015 en 2017 vijf popscholen startte in o.a. Wijster, Westerbork en Nieuw Balinge, is De Rijdende Popschool nog steeds actief. Niet in al die dorpen zijn we nog actief, maar er is wel een Popschool bijgekomen in Smilde. Dit deden we, zoals altijd, in samenwerking met mensen uit het dorp, en in dit geval ook met de bibliotheek in Smilde en Stichting Crass. En onlangs hebben we overleg gehad in Bovensmilde en Hooghalen over projecten die we daar kunnen gaan doen in het kader van “Culturele gemeente Midden Drenthe”.

In de gemeente Emmen loopt momenteel een project van een jaar om in die gemeente vijf popscholen te starten.  Of we daarna door kunnen in Emmen is nog onzeker, aangezien de gemeente voor grote bezuinigingen staat, maar wij gaan daar ons uiterste beste voor doen om dat voor elkaar te krijgen.

We hebben in 2017/2018 ook op drie AZC-locaties van het COA workshops en cursussen gegeven, en zijn op meer dan 20 basisscholen in Drenthe geweest om workshops te geven. Ook de workshop die wij in Wijster gaven aan mantelzorgers uit de gemeente Midden Drenthe was een hoogtepunt. Een bandje met een drumster van 83 jaar, en een nog jongere gitariste, presenteerde zich na een workshop van 90 minuten aan het aanwezige publiek. Onbetaalbaar!!

Ook de komende jaren hopen wij actief te kunnen blijven in Drenthe. In samenwerking met Jeugdfonds Sport en Cultuur zijn we aan het kijken hoe in de toekomst aan de vraag van (kleine) dorpen naar De Rijdende Popschool kunnen blijven voldoen. Er zijn namelijk al weer nieuwe dorpen in Drenthe, o.a. in de gemeente Noordenveld, die interesse hebben getoond.

Niet onbelangrijk daarbij is dat we in dat streven al gesteund worden door een aantal sponsoren uit het bedrijfsleven, waarvan Century Autogroep en Smurfit Kappa ook in Drenthe niet onbekend zijn. Ook de steun van o.a  BOKD, de Provincie Drenthe, gemeentes en instellingen  was de afgelopen jaren heel erg belangrijk voor ons.  Maar minstens zo belangrijk zijn de mensen in de dorpen die ons helpen, nu en in de toekomst, om samen muziek maken bereikbaar en betaalbaar te maken, en te houden, voor iedereen, ongeacht waar je woont. Wij hopen daar ook in Drenthe nog jaren mee door te mogen gaan.

Wil jij in je dorp ook een Popschool, neem dan contact op met ons, dan kunnen we samen de mogelijkheden onderzoeken. Informatie en contactgegevens zijn te vinden via  www.derijdendepopschool.nl

Niels Steenstra

Initiatiefnemer De Rijdende Popschool