Geslaagde Inspiratiebijeenkomst Energieke Dorpshuizen

energieke dorpshuizen green planet

Op woensdag 9 december heeft in het provinciehuis in Assen een inspirerende bijeenkomst plaatsgevonden voor dorpshuizen die actief aan de slag zijn met het verduurzamen van hun dorpshuis. Twintig dorpshuizen hebben van de Drentse Energie Organisatie (DEO) en Provincie Drenthe een energieadviestraject aangeboden gekregen. Invent heeft onlangs het laatste Energieadvies op maat opgeleverd dus het was tijd om de balans op te maken.

Een aantal dorpshuizen is energiek en voortvarend aan de slag gegaan, DEO heeft de rentetarieven voor de energielening verlaagd en er is goed nieuws van het Oranje Fonds.

Presentatie Invent door Hilco Pekel en Rudolf Tolj

Invent heeft een presentatie gegeven over de energie inspectie en welke aanvullende onderzoeken zij hebben uitgevoerd. Uit de presentatie bleek dat bij veel dorpshuizen met relatief geringe investeringen behoorlijke besparingen te realiseren zijn:

  • biljarttafels; de verlichting en verwarming zijn energieslurpers
  • koelkasten en vriezers; vaak sprake van oude onzuinige apparatuur met dikwijls een overcapaciteit
  • lichtinstallatie; met onzuinige gloeilampen en/ of tl verlichting
Mooie voorbeelden uit de praktijk

Een paar dorpshuizen is al actief aan de slag met duurzame maatregelen

Harm Mulder van dorpshuis Linde in Linde
Dorpshuis Linde heeft in november 2014 maar liefst 67 zonnepanelen aangeschaft voor het dorpshuis. Op de kop af een jaar geleden dus. De investering bedroeg € 21.000. Van het Marius Tonkensfonds ontving het dorpshuis € 10.500, er werd een energielening afgesloten bij DEO van € 10.000 (met een looptijd van 5 jaar) en het restant hebben ze zelf bijgelegd. De opbrengsten zijn iets lager dan de prognoses van de leverancier. Door de lening zijn de exploitatielasten gelijk aan voor de investering. Als de ‘schuld’ bij DEO is afgelost (nu over 4 jaar) besparen ze rond de € 2.300 per jaar, meer hierover in de presentatie van Harm Mulder.

dh linde

Jan van Gijssel van dorpshuis de Schalle in Nijeveen
Het inspectierapport van Invent heeft de Schalle geïnspireerd om actief aan de slag te gaan met (kleine) energiebesparende maatregelen. Uit het rapport kwamen schokkende conclusies naar voren, vooral met betrekking tot het energieverbruik van de biljarttafels, vrieskisten en de lichtinstallatie. Het energieverbruik van de biljarttafels bedroeg bijvoorbeeld 3000 kWh per jaar. Dat is het gelijk aan het jaarlijkse verbruik van een eengezinshuishouden. 2 oude onzuinige vriezers van elk 600 liter die niet optimaal werden gebruikt worden vervangen voor een nieuwe vriezer van 800 liter. De terugverdientijd bedraagt 2 jaar.

schalle

Bertus Zwaan van dorpshuis de Tiphof in Geesbrug
Dorpshuis de Tiphof heeft geïnvesteerd in een nieuwe CV installatie. Op het dak zijn 16 zonnecollectoren geplaatst en ze hebben een nieuwe boiler aangeschaft. De collectoren voorzien het dorpshuis van warm water voor de verwarming en de douches. Op zonnige dagen (al vanaf een half uur per dag) voorzien de zonnecollectoren het dorpshuis van warm water voor de verwarming en de douches. De verwachting is dat de Tiphof daarmee zeker 40% op de verwarmingskosten kan besparen.

tiphof

 

overzicht