Uitleenpunt tuingereedschap

Even voorstellen

BOKD is in gesprek met Cor Oldenhuis, bedrijfsleider van ’t Brinkenhoes in Emmen. Het wijkcentrum biedt onderdak aan tal van maatschappelijke organisaties en is het dak voor het verenigingsleven in de wijk Bargeres. Cor is sinds 2020 werkzaam in het wijkcentrum heeft 5 collega’s die hem helpen het wijkcentrum draaiende te houden.

Hoe is het Uitleenpunt tuingereedschap tot stand gekomen?

We zagen dat veel tuintjes in de wijk niet of nauwelijks werden onderhouden. Een keer per week hebben we een inloopochtend. Buurtbewoners kunnen dan bij ons terecht voor een kopje koffie en een praatje. Vaak schuiven daar ook maatschappelijke organisaties bij aan. De wijkagent, vertegenwoordigers van de woning corporaties of wie dan ook. In het vroege voorjaar van 2023 is het toen een keer ter sprake gekomen. Dat er mensen waren die zich eraan stoorden dat andere mensen hun tuin niet bijhielden. Er waren ook mensen die vertelden dat ze dat wel zouden willen doen, maar dat ze geen grasmaaier hadden en ook geen geld om er een aan te schaffen. Toen is bij ons het idee voor het Uitleenpunt tuingereedschap ontstaan.

Dat lijkt me geen voor de hand liggende taak voor een wijkcentrum?

Wij vinden juist van wel! De wijk Bargeres is een arme wijk. Veel mensen hebben het financieel moeilijk. Er zijn relatief veel mensen die leven van een uitkering en er zijn ook veel eenpersoonshuishoudens. Wanneer je geen diepe portemonnee hebt dan is de kans groter dat je thuis blijft zitten.

Als wijkcentrum willen wij er ook voor die mensen zijn. Het wijkcentrum is bedoeld om te verbinden en verbinden doe je door te faciliteren. Dat kan door activiteiten te organiseren maar daarin kun je ook een stapje verder gaan. Bijvoorbeeld door een Uitleenpunt tuingereedschap in te richten. Op die manier daag je mensen uit om uit huis te komen en bij ons gereedschap te komen lenen. Dat is dan ook het moment waarop wij even contact met ze hebben. En misschien blijven ze dan even hangen voor een kopje koffie of maken ze een praatje met een andere bezoeker. We bedenken vaak nieuwe dingen en niet alles werkt, maar ik word blij van elke nieuwe bezoeker.

Hoe is het gestart?

Heel simpel. We hebben een paar stukken gereedschap aangeschaft. Een schep, een hark, een schoffel en een elektrische grasmaaier. In het begin was er nog nauwelijks vraag naar, maar toen we er een paar keer aandacht aan hadden besteed via Facebook en Instagram begon er de loop in gekomen. Eerst mondjesmaat maar steeds meer. En er kwamen ook vragen binnen. Hebben jullie ook een kruiwagen, hebben jullie een bladblazer? Als zo’n vraag vaker werd gesteld hebben we het aangeschaft. We hebben ook eens een vraag voor een verticuteer machine gekregen, maar dat is bij die ene keer gebleven en dan kopen we het niet.

Dat kost toch ook wat? En hoe onderhouden jullie het?

Zo duur was het allemaal niet. Ik denk dat we tussen de 1.000 en 1.500 euro hebben uitgegeven en dat hebben we gewoon uit eigen middelen betaald. We liepen ook geen financieel risico hé. Als het Uitleenpunt niet uit de verf was gekomen dan hadden we extra materiaal gehad voor de tuin rondom het wijkcentrum. We hebben een groepje vrijwilligers om ons heen die af en toe het gereedschap inspecteren, schoonmaken en indien nodig repareren. Maar dat laatste is nog niet aan de orde geweest.

Hoe loopt het nu?

Ja prima. We houden niet bij hoeveel mensen bij ons komen, maar er komen dagelijks mensen om tuingereedschap te lenen. We hebben het assortiment al aardig uitgebreid. Naast een schep, schoffel, hark, takkenschaar en kruiwagen hebben we nu ook elektrisch gereedschap zoals een grasmaaier, heggenschaar en kantjesknipper. Voor het gebruik van de hogedrukreiniger hebben we zelfs een wachtlijst. 90% van de mensen heeft het gehoord via mond op mond reclame.

En het werkt heel simpel. Je mag ons bellen of langs komen en als het gereedschap beschikbaar is dan mag je het lenen tegen €10 borg. Wat je daarbij moet achter laten zijn een kopie van je ID en je adresgegevens. Dan mag je het 24 uur lenen. Sinds we zijn begonnen in maart 2023 is het maar één keer voorgekomen dat iemand het gereedschap niet heeft terug gebracht. Die mevrouw was het gewoon vergeten. Ik heb het opgehaald en de borg weer netjes teruggegeven.

Nog een laatste vraag: hoe borgen jullie het initiatief?

Met die vraag zijn we niet bezig. We zitten in de pioniersfase en zijn blij dat er behoefte aan is. Zoals het nu gaat denk ik dat dit een blijvend aanbod van ’t Brinkenhoes zal zijn.     

Kijkje in de keuken?

Spreekt het verhaal van het Uitleenpunt tuingereedschap je aan en zou je graag eens met hun in gesprek of bij hun gaan kijken om meer over het initiatief te weten te komen? Neem dan contact op met Cor Oldenhuis.

Interview door Paul van Schie