Uitkomsten Energiemonitoring in dorpshuizen

De coronacrisis heeft grote impact op de gehele samenleving. Dit geldt zeker ook voor dorpshuizen en het laatste waar je waarschijnlijk in deze bizarre tijd aan denkt is het gebouwbeheer en energie.

Toch is het goed om daar even bij stil te staan. Uit de energiemonitoring die inmiddels draait bij acht Drentse dorpshuizen, is gebleken dat de cv-ketel in meerdere dorpshuizen nog steeds aanstaat. Terwijl aan het elektriciteitsverbruik te zien is dat het dorpshuis gesloten is. Dit is naast een verspilling van energie vooral een verspilling van geld!

Wat is energiemonitoring?

Wat is energiemonitoring? Wat laat het mij zien en wat levert het op? Syplon monitort het energieverbruik voor onder andere dorpshuizen. Dit betekent dat het elektriciteits- en gasverbruik op afstand per week, dag, uur en zelfs op kwartierniveau te zien is via een website. De data wordt verzameld via de netbeheerder van de slimme meter. Door inzicht te krijgen in wanneer energie verbruikt wordt, wordt het eenvoudiger om energie te besparen. Energie monitoring levert daarmee een bijdrage aan het besparen van energie en geld.

Voorlopige uitkomsten voor en na Corona

De eerste resultaten laten zien dat het elektriciteitsverbruik eind maart aanzienlijk lager was dan de eerste weken van maart. Zo was het elektriciteitsverbruik op donderdag 13 maart circa 120 kilowatt uur (kWh). Op donderdag 2 april was het elektriciteitsverbruik maar 13 kWh. Een groot verschil van maar liefst 107 kWh per dag (85% minder).  Deze verlaging van het elektriciteitsverbruik is positief en resulteert in een flinke financiële besparing.

Gemiddeld kost een kWh, inclusief belastingen en Opslag Duurzame Energie, ongeveer € 0,25. Oftewel 107 kWh * € 0,25 = € 26,75 per dag! Wanneer deze verbruiken zo blijven, dan bespaart dat de komende weken honderden euro’s op de energierekening.

Ook op aardgas is een besparing mogelijk. De monitoring laat zien dat het gasverbruik in diverse dorpshuizen onveranderd, of nauwelijks veranderd is.

Meer info

Ben je benieuwd naar meer gedetailleerde uitkomsten en besparingsmogelijkheden? Kijk dan:

Ben je ook benieuwd geworden naar wat de besparingsmogelijkheden zijn in jullie eigen dorpshuis? Of wil je ook detailinzicht in het energieverbruik van jullie dorpshuis? Neem dan contact op met Paul van Schie van de BOKD om in aanmerking te komen voor energiemonitoring of een energiescan.