Terugblik buurt- en dorpshuisoverleggen

In januari en februari waren binnen vijf gemeenten zogenoemde buurt- en dorpshuizenoverleggen: Westerveld, Hoogeveen, De Wolden, Coevorden en Emmen. Elkaar spreken en van elkaar horen, staat tijdens deze overleggen hoog op de agenda. Het thema wat elk buurt- en dorpshuis raakt, zijn de energielasten en verduurzamingsmaatregelen.

Uit eerder onderzoek (link naar onderzoek) bleek al dat een ruime meerderheid zich zorgen maakt over het dragen van de energielasten. Dit beeld werd de afgelopen weken bevestigd in de gesprekken met de buurt- en dorpshuizen. Bij alle overleggen was ook een gemeentelijke vertegenwoordiging aanwezig waaronder de wethouder. In elk overleg werd benadrukt dat de buurt- en dorpshuizen van grote waarde zijn voor de wijken en dorpen. Mede daarom hebben de bovengenoemde gemeenten een noodfonds ingesteld of wordt binnenkort voorgesteld aan de gemeenteraad om in te stellen. De werking van deze noodfondsen zijn terug te vinden op de websites van de gemeenten (zoekterm: noodfonds). Valt jouw buurt- of dorpshuis binnen een andere gemeente? Check dan op de website van jouw gemeente naar een mogelijk noodfonds of informeer bij de dorpscontactambtenaar.

Allen willen in gesprek blijven

De buurt- en dorpshuizen zijn door de deelnemers gewaardeerd met goed. Dit betekent dat er in het najaar danwel aan het begin van 2024 een volgend buurt- en dorpshuizenoverleg gepland wordt binnen deze gemeenten. Ben je voor het afgelopen buurt- en dorpshuizenoverleg niet uitgenodigd maar wil je wel graag meedoen? Meld je dan aan.

AANMELDEN

BOKD Presentatie

In de bijlage vind je de presentatie vanuit de BOKD zoals die tijdens de overleggen is gebruikt. In de presentatie staat een aantal linkjes naar informatie over bijvoorbeeld Verduurzamen Maatschappelijk Vastgoed (programma provincie Drenthe) en subsidiemogelijkheden bij verduurzaming.

Namens de BOKD begeleidde Winanda Hoegen-Kuiper de genoemde buurt- en dorpshuizenoverleggen.