Speelfilm ‘LIEK ACHTER DE BADDE’ voor in uw dorpshuis

De beide Drentse toneelspelers Annette Eikens en Josh Hassing spreken de Drentse taal in de film waarin ook Gronings wordt gesproken

 

 

 

 

 

 

Stichting Grunneger Film is bezig met de laatste opnamen voor de film ‘LIEK ACHTER DE BADDE’. Het is een speelfilm van ongeveer 90 minuten. De film gaat in september in première en wordt daarna vertoond in dorpshuizen in Drenthe en Groningen. Het verhaal van de film speelt in Drenthe en Groningen.

Een zichzelf benoemde herenboer in Eerste Exloërmond denkt dat hij de wet naar zijn hand kan zetten. Er is standsverschil tussen boer en arbeider. Zijn zoon mag geen omgang hebben met de dochter van zijn boerenarbeider. Als de boerenzoon de badde (brug) voor een schip (de Jatrie uit Stadskanaal) afdraait ontsteekt de boer in woede en slaat zijn zoon met de broeksriem. Hij treft de jongen in het gezicht waardoor hij de wenkbrauw er afslaat. De zoon gaat de vader haten. Dat wordt nog erger als hij later zijn vader betrapt als die de vrouw van de eigen boerenarbeider verkracht. Het komt nooit meer goed.

Later begint de herenboer een paardenrenstal in Eerste Exloërmond. De herenboer neemt een maîtresse en is vaak bij haar in de stad Groningen waar ook de zoon gaat studeren.  De gemeente wil de monden en wijken dempen en heeft grond van de boer nodig voor het aanleggen van een weg tussen Eerste- en Tweede Exloërmond. De boer gooit het met de gemeente op een akkoordje. De gemeente krijgt de grond gratis, maar dan moet de badde als een soort monument op het droge blijven liggen.

De herenboer smijt met geld en leent geld uit dat hij niet weer terug krijgt. Als dan ook nog zijn maîtresse hem in de steek laat , raakt hij aan lager wal en schiet hij zichzelf een kogel door het hoofd. De zoon wordt eigenaar van alles. Hoe dat afloopt ziet u in de film.

Het motto van de film is dat mensen niet slecht worden geboren maar door omstandigheden slecht worden gemaakt. De boerenzoon krijgt een relatie met de dochter van de boerenarbeider waar hij als jongen geen omgang mee mocht hebben. Zij is een bekwame strafpleiter geworden en is getrouwd met de vriend van de boerenzoon van vroeger. Deze zoon van een Groninger kustvaartreder is verslaafd geworden en moet uit de weg worden geruimd. De boerenzoon begint uit verveling een hennepkwekerij waardoor hij nog rijker wordt dan hij al is. De verslaafde junk wordt door zijn eigen vrouw vermoord. Het lijk wordt achter de badde gegooid zodat het gauw zal worden gevonden en het op een ongeluk moet lijken. De politie komt, speurt nog wat rond en treft in de boerderij de hennepkwekerij aan. De boerenzoon wordt gearresteerd. Hierdoor wordt de aandacht van het lijk afgeleidt en ontspringt de strafpleiter/arbeidersdochter de dans. Klasse justitie? Afijn de boerenzoon en de arbeidersdochter kopen een kasteeltje in Frankrijk en leven nog lang en gelukkig.

LIEK ACHTER DE BADDE wordt een spannende film in een historisch maar volledig fictief verhaal. Uniek in de film is dat de Groningse boer Gronings tegen de Drentse wethouder praat en de Drentse wethouder gewoon Drents tegen de Groninger boer praat. Dat er meerdere Nedersaksische streektalen in de film worden gesproken, is aanleiding om na afloop van de film met de bezoekers in gesprek te gaan over het nut en noodzaak van het gebruik van hun eigen streektaal en wat daaraan te doen.

Mocht u de film ook in uw dorpshuis willen vertonen dan kunt u mailen naar: hatoben@online.nl.

Voor de dorpshuizen zijn er geen kosten verbonden aan het vertonen van de film.