Solidariteitsprojecten: een kans voor jongeren om het verschil te maken

Bij BOKD geloven we dat jongeren een belangrijke rol spelen in het versterken van lokale gemeenschappen. Daarom brengen we graag solidariteitsprojecten onder de aandacht: initiatieven waarmee jongeren tussen de 18 en 30 jaar de kans krijgen om hun eigen ideeën om te zetten in concrete acties.

Een solidariteitsproject biedt jongeren de mogelijkheid om iets te doen voor hun buurt, community of zelfs voor de maatschappij. Denk aan projecten rondom thema’s als duurzaamheid, inclusie, participatie of klimaatverandering. Het zijn projecten bedacht, opgezet en uitgevoerd door jongeren zelf – een unieke kans om nieuwe dingen te leren, anderen te helpen en tegelijkertijd te groeien.

Wat houdt het in?

Solidariteitsprojecten zijn lokale initiatieven uitgevoerd door een groep van minstens vijf jongeren. Het project:

  • duurt 2 maanden tot 1 jaar (inclusief voorbereiding en evaluatie),
  • wordt in deeltijd gedaan, naast studie, werk of andere verplichtingen,
  • ontvangt €630 per maand aan subsidie om de uitvoering mogelijk te maken.

Daarnaast zijn er extra mogelijkheden voor coaching en het dekken van buitengewone kosten, zodat iedereen mee kan doen.

Waarom is dit belangrijk?

De Europese Commissie ziet solidariteitsprojecten als een belangrijke manier om jongeren te activeren en hun initiatief te stimuleren. Jongeren ontwikkelen vaardigheden zoals samenwerken, organiseren en verantwoordelijkheid nemen – vaardigheden die waardevol zijn voor zowel de samenleving als de arbeidsmarkt.

Voor de lokale gemeenschap betekent dit vaak een nieuw project dat de buurt sterker, inclusiever of duurzamer maakt.

Hoe werkt het?

Jongeren kunnen zelf een solidariteitsproject opzetten en indienen als informele groep, of via een organisatie. Wat belangrijk is, is dat het initiatief echt van de jongeren zelf komt en dat zij verantwoordelijk zijn voor de uitvoering.

Meer weten?

Ken je jongeren of organisaties die geïnteresseerd zijn in solidariteitsprojecten? Of wil je meer weten over hoe je jongeren kunt ondersteunen bij het opzetten van zo’n project?

meld je hier aan voor een van onze online infosessies! Deze vinden plaats op:

  • Woensdagavond 15 januari van 20-21 uur
  • Donderdagmiddag 16 januari van 15-16 uur

Heb je al een idee en wil je de volgende stap richting een aanvraag zetten? Meld je dan hier aan voor de eerstvolgende online worklab, waarbij je verder wordt geholpen richting een sterk projectplan. De eerstvolgende zal plaatsvinden op:

  • Maandagavond 21 januari van 19:30-21:30