Sfeerverslag ALV door Zandpol

Vanuit Zandpol waren ze aanwezig bij de ALV van de BOKD. Een drukbezochte avond, gezellig, informatief en inspirerend. We kregen deze prachtige verslaglegging van de avond opgestuurd door Ben Teunissen. Dank daarvoor, en bedankt mensen van Eexterveen voor de fijne avond in jullie mooie dorp.

Moi allemaal!

Koningsdag ligt ook weer achter ons. Emmen heeft goed gescoord, bij de Koning en nationaal: het kon veel minder! Mooi dat de Koning deze woorden zo uitsprak!

Op 24 april 2024 waren Natasja en ondergetekende aanwezig bij de Algemene Ledenvergadering van de BOKD. Het BOKD was om moverende redenen uitgeweken naar het dorpshuis Eexterveen, tweede in de verkiezing Dorpshuis 2023. Een hele goede keuze, maar daar over straks meer….

Het dorpje Eexterveen ligt op een minuut of 40 in noordelijke richting van Zandpol. We waren op tijd en konden achter het dorpshuis parkeren. Als je dan om het pand naar de voordeur loopt, valt meteen het terras op. Het weer liet echter niet toe dat we daar van konden genieten. Bovendien, we waren er met een doel…. Door de deur kwamen we in een lange gang. Kordaat als altijd stapte Natasja (dames gaan altijd voor) door de gang naar achteren. Daar troffen we links een open deur. Direct na betreden van de zaal werden verwelkomt door de voorzitter en de projectleider van de BOKD. Thee, koffie en heerlijke Drentse koek stonden al op ons te wachten. Koffie/thee werd ingeschonken door jonge vrijwilligsters van het dorpshuis….. We kozen een mooie plek op de derde rij, vooraan gaan zitten is ook weer zo wat….

Precies om 19.30 uur naam de voorzitter het woord en begon de Algemene Ledenvergadering van de BOKD. De zaal was ondertussen helemaal vol… Achtereenvolgens legde de voorzitter verantwoording af over het afgelopen jaar, ook financieel en werd de financiële begroting voor 2024 kort besproken. Vervolgens volgde in rap tempo de verkiezing van nieuwe leden van het bestuur van de BOKD en werd afscheid genomen van de voorzitter. Zij stopt na 12 jaar BOKD, waarvan 9 jaar als voorzitter, ermee. Even voor 20.30 uur dankte de penningmeester eenieder voor de aanwezigheid en het opnieuw gestelde vertrouwen in de BOKD.

Deel 2 van de avond begon met een inspirerend verhaal van de voorzitter (dacht ik) van de stichting dorpshuis Eexterveen. Zij naam de aanwezigen mee in de rollercoaster die had geleid tot de tweede plaats in de verkiezing dorpshuis 2023 van de provincie Drenthe. Heel enthousiast vertelde zei wat het proces voor het geheel door had betekend. Vertellend dat het 2017 bijna afgelopen dreigde te zijn en hoe de verenigingen, plaatselijk belang/EOP en de stichting dorpshuis de koppen bij elkaar hadden gestoken. Doel was om het gebouw waarin het dorpshuis, een café en een winkel gevestigd waren als dorp op te kopen. Wat zij allemaal vertelde en liet zien op slides en in filmpjes kan ik niet even samenvatten. Daarmee zou ik haar verhaal vreselijk tekort doen. Later kom ik toch nog weer even op terug…..

Deel 3 was een uiterst leuke verordening over de Drentse taal. We kregen uitgelegd waar dit Nedersaksische dialect allemaal gesproken wordt in Nederland (van de Achterhoek tot en met de provincie Groningen). Alleen in Drenthe zijn al 7 dialecten te onderscheiden. Ook verklaarde zij een aantal typische Drentse uitspraken, zoals “het kan minder”……

Als afsluiting van de avond werden we uitgenodigd om nog een drankje aan de bar te nemen. Daar sprak Natasja de vrouw van de pachter van het dorpshuis aan. Dat leidde tot een bezoekje aan de keuken. Een heel professionele keuken. Dat is maar goed ook want de pachter is kok. Je kunt dus in het dorpshuis ook gewoon lekker uit eten gaan. Ik vond de kaart erg aantrekkelijk…… De pachtster vroeg of wij hun laatste aanwinst al hadden gezien, het bruin café… Nee, zeiden wij en dus nam zij ons mee. De voormalige winkel, die al jaren geleden ter ziele was gegaan is door plaatselijk belang, in samenwerking met vrijwilligers, flink onder handen genomen. Kijk op hun website voor een impressie of er ga er een keertje naar toe.

Nu wil het toeval (toeval bestaat niet…..) dat wij in het café de voorzitter van plaatselijk belang/EOP troffen. De dame die enthousiast had verhaald over Eexterveen is zijn zus en ja de hele familie en het hele dorp zijn overal bij betrokken, maakt niet bij wat voor vereniging je hoort. De voorzitter, ik schat hem eind dertig begin veertig, beantwoordde vriendelijk en enthousiast onze vragen. Maar dat niet alleen.

Zoals twee keer hierboven beloofd volgt nu de ware reden van dit schrijven…..

De voorzitter heeft bij gezorgd dat het kwartje is gevallen. Wat hij vertelde en verwoordde is precies onze visie en ambitie! Als dorp moet je er voor het dorp zijn. Dus koppen bij elkaar steken, structuren van besturen aanpassen, taken herverdelen en er samen tegen aan. Zoals de voorzitter het zei, iedereen in het dorp draagt op zijn/haar eigenwijze bij aan het succes van stichting en verenigingen en dus aan het succes van het dorp. Ook vertelde hij dat verenigingen een lid van het bestuur hebben in het bestuur van de stichting dorpshuis. Het is in een ieders belang dat afstemming van activiteiten in en om het dorpshuis plaatsvindt. Ook in plaatselijk belang/EOP Eexterveen zijn alle verenigingen en het dorpshuis (de pachter) vertegenwoordigd. In totaal zijn ze met 15 personen. De eerlijkheid gebied te zeggen dat zij ook alle gemeenschappelijke activiteiten, met steun van de verenigingen, organiseren.

Er was behoefte aan een Skihut, vooral gericht op de jeugd, maar ook om te verhuren aan gezelschappen. Plaatselijk belang heeft dat opgepakt (met steun van de gemeente en sponsoren) en hebben de skihut gebouwd. Na oplevering is de Skihut overgedragen aan de stichting dorpshuis en zo kan de pachter deze verhuren en een oogje in het zeil houden. Briljant!