Samen planten en oogsten uit een biologische buurttuin

een inspirerend deelinitiatief in Beilen

Bron: Natuur- en Milieufederatie Drenthe, project Drenthe Deelt

Delen is niet alleen leuk, maar ook nog eens duurzaam! Reden voor bewoners van Beilen-West om hun eigen deelinitiatief te starten: Buurttuin Beilen-West. De lokale basisschool en bewoners trekken hier samen in op! Dat betekent extra groen in de wijk, biologisch en gezond eten, biologieles in de praktijk én een lagere rekening bij de supermarkt! De BOKD, Welzijnswerk en de Natuur en Milieufederatie Drenthe trekken samen op in het project Drenthe Deelt. Want hoe geef je zo’n deelinitiatief eigenlijk vorm? Hoe betrek je andere enthousiaste buurtgenoten? En welke afspraken maak je? Samen helpen wij groepen daarbij.

De eerste bewoners kwam vorig jaar naar ons toe met de vraag: is het mogelijk om met elkaar in de buurt voor ons eigen voedsel te zorgen en een ontmoetingsplek te creëren voor (onze) kinderen? De Natuur en Milieufederatie Drenthe en Welzijnswerk Midden-Drenthe hebben toen samen een buurtenquête gehouden om een eerste groepje te vormen. Met vier enthousiaste aanmeldingen werd het plan al snel concreter en bleek dat er recentelijk door Mark Visser bij de G.A. de Ridderschool zo’n tuin was aangelegd. Zo leren kinderen immers niet alleen maar over natuur en biologie uit de boekjes. Eigenlijk was er daarna maar één bijeenkomst nodig en de buurttuin was geboren. Voor dit jaar maken de bewoners samen een beplantingsplan en kan er door iedereen van gegeten worden. Prachtig toch?

Waarom een deelinitiatief?

We hebben allemaal ontzettend veel spullen en we gaan vaak naar de grote ketens voor onze boodschappen. Zonde, want die spullen gebruiken we vaak maar één keer per jaar en van ons eten hebben we geen idee meer waar het vandaan komt. Bovendien krijg je er vaak ‘gratis’ een berg plastic verpakkingen bij. Door samen op kleine schaal je voedsel te verbouwen houd je geld in de zak, weet je wat je eet, wordt de buurt groener en bespaar je een hoop afval. Voor wie dat wil is het bovendien ook nog eens gezellig. Ofwel door mensen te ontmoeten, of door de bijtjes die weer vlakbij zoemen!

Bij een circulair deel- of ruilinitiatief trek je dus samen met buren uit je wijk, straat of dorp op om minder spullen te gebruiken. Je richt een centrale plek in waar iedereen terecht kan om eten, gereedschap of speelgoed te halen. Zo hoeft niemand meer voor deze producten naar de winkel.

Ook aan de slag? Drenthe deelt kan helpen

Wil je ook graag een deelinitiatief opstarten in jouw buurt? Drenthe Deelt helpt je graag. Wij helpen gratis met het opzetten en verspreiden van buurtenquêtes (bijvoorbeeld om te kijken of er meer mensen mee willen doen), het organiseren en invullen van informatieavonden, trainingen of excursies, het uitwerken van de bedoelingen (ambities) of het maken van een plan van aanpak en bijvoorbeeld het directe contact met de gemeente voor een vergunning, laadpaal of subsidie. Er liggen diverse checklists, communicatiemiddelen, rekentips en voorbeeldplannen klaar. Heb je vragen of hulp nodig? Laat het weten aan Emile Suringar e.suringar@nmfdrenthe.nl van de Natuur- en Milieufederatie Drenthe.