Rondje Gasteren (K1)

Elke maand brengen we een gedigitaliseerde route onder de aandacht. Deze maand de meest gelopen route K1 Gasteren.

De route is 17,5 kilometer en kan eenvoudig in twee lussen gelopen worden. Het startpunt van beide lussen is midden in Gasteren. De oostelijke route is 7,5 km en gaat over de Zuidesch, langs het Anlooër Diep om via een klein heideveld nabij het startpunt uit te komen. De westelijke lus is 10 km. Deze gaat eerst langs het Westerveld en daarna langs het Gasterensche Diep. Het laatste stukje loop je door de Gasterensche Duinen en langs het hunebed. Denk er wel aan dat het in De Heest erg nat kan zijn.

De hele wandeling loop je door het stroomdal van de Drentsche Aa. Je passeert prachtige houtwallen en kan zien hoe de beek duizenden jaren geleden door de ‘Rug van Tynaarlo’ zijn weg heeft gevonden. En hoe de wind in vroegere tijden de Gasterensche Duinen gevormd hebben.

Je start op de brink van Gasteren waar een monumentale boerderij staat, let maar eens op de kleine raampjes. Anders dan we op het eerste gezicht denken, lagen de oudste brinken niet midden in het dorp, maar aan de rand. Het woord ‘brink’ betekent onder andere ook ‘rand’. Het waren gemeenschappelijke weitjes waar ’s morgens het vee naar toe gebracht werd om later met de scheper naar het veld te gaan. Deze en andere informatie kun je lezen in het Knapzak-ABC van Drenthe. Dit is op de site van de Knapzakroutes te vinden. Hier staan meer algemene begrippen in die in het pdf-boekje (in het blauw) in een aandachtspunt vermeld worden.

Als je na de Zuidesch en het bos (bij nr. 4) loopt, kun je, je haast niet voorstellen dat hier wel 45 akkertjes met allemaal eigen namen hebben gelegen. Net voor Anloo gaat de route over een heel klein bruggetje over het Anlooër Diepje waarna je de beek verder volgt. Bij het Landgoed De Schipborg ga je weer over een kleine brug en loop je door een mooi graslandschap met diverse bloemen. Vlak voor Gasteren nog even over een klein heideveld. De andere lus steekt eerst het Andersche Diep over om later door de Heest te lopen. Hier loop je over een houtwal tussen de bomen door. Een brede brug brengt je weer aan de andere kant van het Diep waar je een stukje over de ‘Rug van Tynaarlo’ loopt. Op het gedeelte voordat je over de Gasterensche Duinen loopt, kom je eerst nog langs een grafheuvel en na de ‘duinen’ langs een hunebed.

Wil je meer weten van de omgeving en van de dorpen, download dan de route. Dit kan door onderstaande QR-code te scannen of vanaf de site te kiezen voor Digitale Knapzakroutes waar je dan de keuze hebt uit alle routes. Je kunt de routes online lopen bij voldoende bereik, met GPX, de route uitprinten waar de routetekst bij staat of het pdf- boekje met routeinformatie en kaarten downloaden.

K1 Gasteren

Veel wandel- en leesplezier. We zien je graag terug op één van de andere Knapzakroutes.

auteur Roelof Huisman