Presentaties dorpsbelevingsonderzoeken

We zijn erg trots op de eerstejaars studenten van de opleiding management van de leefomgeving, van Van Hall Larenstein. Zij presenteren deze week hun onderzoeksresultaten aan de dorpen Ees-Eesergroen, Grolloo, Westenesch en Geesbrug. De studenten hebben onderzoek gedaan naar de beleving van de dorpsbewoners. Thema’s als verkeersveiligheid, wonen, toerisme, leefbaarheid, vrijwilligerswerk, betrokkenheid bij het dorp kwamen aan bod. Die thema’s hebben de studenten niet zelf verzonnen, maar ze hebben door middel van gesprekken met dorpsbewoners deze thema’s eruit gefilterd. In korte tijd hebben ze veel informatie opgehaald, een band opgebouwd en de resultaten met het dorp gedeeld.

Eind vorig jaar zijn de studenten de dorpen in gegaan om de behoefte van de inwoners te peilen door middel van enquêtes, deze gegevens hebben de studenten vervolgens verwerkt in een statistiekprogramma. Ze hebben goed geoefend met het presenteren van de resultaten en uiteindelijk was het grote moment dus deze week, de presentaties.

De dorpen en dorpsbelangenorganisaties zijn erg blij met deze resultaten, want het geeft de stem van het dorp weer en het laat zien waar er behoefte aan is in de dorpen. Daarmee kunnen de dorpen en dorpsbelangenorganisaties aan de slag.

De studenten en de dorpen hebben goed met elkaar samengewerkt en uiteindelijk levert het beide partijen veel op. De studenten hebben veel geleerd over leefbaarheid in de Drentse dorpen en de dorpen hebben een mooi rapport liggen waar ze mee verder kunnen.