Opening Ontmoetingstuin Wijkcentrum De Componist

Op zaterdag 16 september is bij wijkcentrum De Componist in Assen de Ontmoetingstuin geopend. De opening werd verricht door wethouder Jan Broekema en daarbij waren tientallen mensen uit de wijk Noorderpark aanwezig. Het was een prachtig zomerse dag waarbij voor de muziek werd gezorgd door twee bandjes uit de buurt en tal van lekkere hapjes en drankjes uit eigen tuin klaarstonden voor de bezoekers.

Waarom een ontmoetingstuin?

Grietje Kiers: In 2021 ben ik als buurtteamondersteuner begonnen in het Noorderpark. Mijn  opdracht was om voor verbinding in de wijk te zorgen door middel van een buurtmoestuin. Het doel van die moestuin was om mensen uit de buurt uit hun isolement te halen en te betrekken bij de buurt. Daarvoor was een stukje grond van 3 bij 5 meter beschikbaar, maar met een lapje grond van plusminus 15 m2 kan je natuurlijk niet zo heel veel.

Toen is bij mij het idee ontstaan om niet alleen dat stukje braakliggende grond te gebruiken, maar ook het naast het wijkcentrum gelegen tegelplein erbij te betrekken. Dat werd nergens voor gebruikt en bood vooral ruimte aan onkruid. Dus tegels eruit en groen ervoor in de plaats!

Beheerster Francisca de Weerd van De Componist: Vanuit het wijkcentrum organiseren we een heleboel activiteiten voor jong en oud. Het idee voor de tuin sloot daar goed op aan. We hebben zelf contacten met mensen in de wijk en vrijwilligers en werken nauw samen ketenpartners. Grietje en ik vormen samen een prachtig team en dat zorgt voor meer verbinding in de wijk.

Grietje Kiers: We zijn op zoek gegaan naar mensen in de buurt die hierbij wilden helpen. Dat waren mensen die op dat moment geen werk hadden en in een isolement terecht waren gekomen en baat hadden bij een beetje structuur. Het hele plan is door mij bedacht en getekend en we hebben het samen tot uitvoer gebracht. Onlangs is er een vrijwilliger bijgekomen die hierover ook meedenkt en meehelpt met het invullen van het laatste gedeelte wat we dit jaar hebben gerealiseerd. We werken samen in de tuin in een rustig tempo en iedereen heeft zijn eigen specialiteit en doet waar hij of zij goed in is. Het is belangrijk om iemand in zijn kracht te zetten. Het belangrijkste is dat men contacten legt en het fijn heeft in de tuin. De tuin dient als middel en is niet het doel.

Hoe moeilijk/ makkelijk was het om de ontmoetingstuin te realiseren?

Er was niet veel geld, maar we hadden de handjes om de tegels eruit te wippen en in stukken te slaan en die hebben we als basis gebruikt om een tuin aan te leggen. Met plantenbakken van stukken stoeptegels en verhogingen die het een speels effect gaven. Van Stila (wijkfonds Assen, red) hebben we een substantiële  financiële bijdrage ontvangen voor de aanschaf van materialen en planten. En van Mijn buurt Assen hebben we een mooie bijdrage ontvangen voor de aanleg van de jeu de boulesbaan. Daarnaast hebben we ons best gedaan om materialen her te gebruiken. Bijvoorbeeld door gebruikt hout een tweede leven te geven en te gebruiken voor een vlonder voor een terras, bewegwijzering en een bruggetje. Van mensen in de buurt hebben we ook houten tuinmeubels gekregen en die nog prima een tweede ronde meekunnen. En Marktplaats is natuurlijk ook een mooie manier om goedkoop aan goede spullen te komen. 

En hoe zijn jullie op het idee gekomen voor de tuin zoals die nu is?

Dat begon natuurlijk met de moestuin. Maar met het opheffen van het tegelplein konden we er ook echt wat moois van maken. Ik heb geen groene opleiding gedaan, maar ik ben wel vaak verhuisd en heb er altijd aardigheid in gehad om de tuin in te richten. Daarbij heb ik veel ideeën opgedaan door naar tv programma’s te kijken, maar ik heb ook veel inspiratie opgedaan door Pinterest. Maar de ideeën zijn ook ontstaan door er met elkaar over te praten. Er waren mensen die graag een jeu de boulesbaan wilden, anderen hadden vooral behoefte aan een lekker plekje om te zitten en weer anderen wilden veel bloemen. En er waren op het plein putten waar we wat mee moesten en daar hebben we een Wadi van gemaakt (tijdelijke opvang voor water als het teveel heeft geregend) met waterplanten van gemaakt. Al met al is het een kleurig geheel geworden met een moestuin, kruidenveldjes, bloemenperken, siertuin, pergola’s met druiven, lekkere plekjes om elkaar te ontmoeten en een lekker bakje koffie te drinken en een jeu de boulesbaan.

Het eindresultaat is werkelijk schitterend. Hebben jullie nog plannen voor de toekomst?

Zeker! Aan plannen geen gebrek. We willen aankomend jaar graag een pluktuin realiseren. Dan kunnen we De Componist voorzien van bloemetjes, die men dan tijdens bijeenkomsten op een vaasje op tafel kan zetten of dat we een mooi boeketje naar iemand kunnen brengen als iemand ziek is of wel een bloemetje kan gebruiken. Daarnaast zouden we ook heel graag de speeltuin naast het wijkcentrum willen opknappen en bij de tuin betrekken. Het Noorderpark is een kinderrijke buurt en we zouden dat graag opnieuw willen inrichten.

Wijkcentrum de Componist was een van de afvallers van de verkiezing dorpshuis van het jaar 2023. Het project dat zij hadden ingediend was de realisatie van de Ontmoetingstuin met de jeu de boulesbaan. Voor dit prachtige initiatief heeft de Ontmoetingstuin een stimuleringsbijdrage van €1.000 ontvangen voor het realiseren van een duurzame wateropvang.