Omgevingswet 1 januari 2024 een feit

Het is al een aantal keren uitgesteld: de invoering van de omgevingswet. De Omgevingswet die een groot aantal wetten en regels voor onze leefomgeving bundelt en een digitaal loket introduceert, wordt per 1 januari 2024 ingevoerd. Dat is de uitkomst van de stemming in de Eerste Kamer op 14 maart over het Koninklijk Besluit dat de invoering op deze datum regelt. 

Met de Omgevingswet moet de overheid straks meer en sneller kunnen inspelen op integrale ontwikkelingen in onze leefomgeving. Meer gericht op de functionaliteit van de ruimte en niet op ruimtelijke planning sec. Het initiatief vanuit de maatschappij (dat kan dus zijn vanuit bewoners, ondernemers, verenigingen of organisaties) staat centraal in de nieuwe Omgevingswet.

Er is door de LVKK een aantal jaren geleden een brochure opgesteld waar meer informatie te vinden is over de omgevingswet, met tips en inspiratie voor dorpen. Want wat betekent de invoering van de omgevingswet voor jouw dorp? Wat verandert er in de toekomst?

Ter voorbereiding op de komst van de nieuwe Omgevingswet heeft BOKD, vaak in samenwerking met andere provincies, een aantal producten ontwikkeld. Gemakkelijk om te lezen of handig in gebruik. Ga naar de pagina voor meer informatie. Lees hier meer over ‘groen licht eerste kamer: invoering omgevingswet’.