Noodfonds voor energiebesparing bij dorpshuizen

Omdat de energieprijzen de pan uit rijzen komt de provincie met een noodfonds van 5 miljoen euro voor huishoudens, bedrijven en maatschappelijk vastgoed zoals dorpshuizen. Het geld is alleen bedoeld voor energiebesparende maatregelen. Het grootste deel van het noodfonds zal zo snel als mogelijk worden ingezet vanwege de grote impact van de hoge gas- en elektriciteitsprijzen op de Drentse samenleving.

Grote en kleine MKB-bedrijven en maatschappelijk vastgoed zoals dorpshuizen en sport- en schoolgebouwen kunnen volgens gedeputeerde Henk Brink heel binnenkort ook gebruik maken van een energiebesparingsregeling. Hoe die er exact uit gaat zien is nog niet helemaal duidelijk. Wel dat het snel moet. Brink denkt aan een regeling waarvan de hoogte afhangt van hoe energie-intensief een bedrijf is, en hoeveel er met maatregelen te besparen is.

Het voorstel voor het noodfonds energiebesparing wordt op woensdag 9 november behandeld in de vergadering van Provinciale Staten. Gedeputeerden Brink en Stelpstra verwachten dat de 5 miljoen wel eens op kunnen zijn voor het einde van het jaar. Dan zullen ze waarschijnlijk opnieuw naar PS gaan om het budget verder op te hogen.

Bron: rtv drenthe dd 4 oktober 2022