Nico Beukema – projectleider bij het Impulsteam Wonen

Met het Impulsteam Wonen ondersteunt de provincie Drenthe wooninitiatieven. Dat doet de provincie op twee manieren. Ten eerste rechtstreeks door groepen inwoners met gezamenlijke bouwplannen te ondersteunen. De provincie stelt voor de beginfase procesbegeleiders beschikbaar en er is ook een subsidie en een aantrekkelijke lening. Ten tweede ondersteunt de provincie gemeenten bij hun contacten met wooninitiatieven. Dat is onder andere mijn rol.

Binnen de gemeenten Coevorden en Midden-Drenthe ondersteun ik het interne proces rond wooninitiatieven. Al snel hebben deze vragen aan de gemeente. Denk aan vragen over een geschikte locatie, vragen over vergunningen, vragen over de aankoop van bouwgrond en nog veel meer. Bij de gemeente werken veel mensen, dus is het handig wanneer wooninitiatieven één aanspreekpunt hebben. Binnen Coevorden is Kirsten Klasen dat en ik help haar mee. In Midden-Drenthe zijn er per wooninitiatief aanspreekpunten. In enkele gevallen ben ik dat zelf en in de andere gevallen ondersteun ik de gemeentelijke projectleider. 

Mijn rol is om de vragen van wooninitiatieven snel binnen de gemeentelijke organisatie te beleggen en antwoorden op te halen. Ook denk ik mee met de strategische afwegingen en adviseer ik het gemeentebestuur. Doordat ik verbonden ben aan het Impulsteam Wonen heb ik ook korte lijntjes met de provinciale procesbegeleiders. Ik ken ze allemaal en zij mij. We leren van elkaar, doordat we in verschillende gemeenten werken.

Wooninitiatieven zijn kansrijk en uitdagend. Het is dan gewenst dat de gemeente een partij is die vroegtijdig meedenkt. Ik vind het leuk om in dat spel een nuttige bijdrage te leveren.