Masterclass ‘Goed oud worden in het dorp’

Op donderdag 2 juni vond in MFC De Spil in Gasselternijveen de masterclass “Goed oud worden in het dorp” plaats, een bijeenkomst met als doel inzicht geven in ouder worden en oud zijn. Hoe kijken we naar ouderen, hoe gaan we met ze om, wanneer slaat zorgen of helpen door in betuttelen, waar staan we eigenlijk zelf op de ‘levenslijn’?

Er waren 15 deelnemers aanwezig, afkomstig uit verschillende locaties in Drenthe en allen op verschillende manieren werkzaam met ouderen (zowel professioneel als vrijwillig). Gebaseerd op de uitkomsten van een literatuuronderzoek van de Leyden Academy on Vitality and Ageing gaven Rieke Schouten en Heleen André de la Porte (Ouderenfondsen Stichting RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo) ons meer inzicht in de beeldvorming richting ouderen; deze is meestal negatief en discriminerend, wat niet altijd als zodanig herkend blijkt te worden.

Een aantal onderwerpen kwam daarbij aan de orde:

  • Oud worden is iets voor ‘later’; waar sta je zelf op de levenslijn?
  • Welke levensthema’s zijn belangrijk voor jou?
  • Hoe kun je je voorbereiden op je eigen ouder worden?
  • Wat doet ouder worden met je hersenen, wat verandert er in de werking daarvan?
  • Praktijktips m.b.t. contact met ouderen, activiteiten voor ouderen, hoe ze te bereiken

Ter ondersteuning van hun verhaal waren er folders en naslagwerken beschikbaar om in te zien of om mee te nemen. Ook de presentatie van deze avond werd in uitgeprinte vorm uitgereikt.

Het was een interessante en waardevolle avond, zeer de moeite waard om bijgewoond te hebben. Rieke en Heleen zijn zeer deskundig op het gebied van ouderdom als levensfase en weten hun bevindingen enthousiast en met vele praktijkvoorbeelden en filmpjes over te brengen aan de deelnemers. Voor iedereen die werkt met ouderen of activiteiten organiseert voor ouderen is deze masterclass zeker een aanrader!