Maatschappelijke organisaties willen per direct normale toegang tot betalingsverkeer

Al minstens anderhalf jaar vragen maatschappelijke organisaties, waaronder onze landelijke koepel LVKK, de minister van Financiën en collega-bewindslieden aandacht te hebben voor problemen die verenigingen en stichtingen hebben met de toegang tot het betalingsverkeer en de enorme regeldruk die daaruit voortkomt.

maatschappelijke organisaties laag risico

De overheid heeft hen namelijk onterecht aangemerkt als zijnde een hoog risico op terrorismefinanciering en witwassen. Banken maken het hen daarom heel lastig. De LVKK wil samen met veel andere organisaties zoals Vereniging NOV en de LSA, dat de overheid maatschappelijke organisaties zoals dorpsbelangen en dorpshuizen per direct aanwijst als laag risico. Veel organisaties ervaren dat zij hun werk nu niet of niet goed kunnen doen, vanwege de problemen met toegang tot het betalingsverkeer en de regeldruk. Daarmee kunnen zij niet goed werken aan allerlei nationale en internationale maatschappelijke vraagstukken. 

Door goede doelen, fondsen, kerkelijke instellingen en vrijwilligersorganisaties een laag risicoprofiel toe te kennen voor alle wetgeving rond witwassen en terrorismefinanciering, kunnen banken en payment service providers hun procedures en de toegang tot het reguliere betalingsverkeer voor deze organisaties versoepelen, vereenvoudigen en vooral versnellen.

Zij vragen de ministers van Financiën en Justitie & Veiligheid en DNB-president Knot in een brief ook alle andere mogelijke maatregelen te treffen die op korte termijn verlichting kunnen geven. 

Lees hier de brief