Maak een wandeling in omgeving Roderwolde – Foxwolde

Deze wandeling ligt voor een groot deel onder de lijn 0 meter +NAP. Niet dat je in het water loopt, maar in de Kleibosch is het in natte jaargetijden aanbevolen om waterdicht schoeisel te dragen. Knapzakroute K24 Roderwolde – Foxwolde is 15,5 kilometer. Er zijn twee lussen; een zuidelijke van 1-6 en dan linksaf naar 13-18 (10 km). De noordelijke lus 6-13 en linksaf naar 6 (7,5 km). Aangelijnde honden zijn toegestaan.

In 1040 schonk de Duitse koning Hendrik III aan bisschop Bernold van Utrecht de ‘villa Cruoninga’ – het dorp Groningen – en enkele jaren later het graafschap Drenthe. Historici gaan ervan uit dat Roderwolde reeds in de tweede helft van de elfde eeuw is gesticht waar de eerste kolonisten vermoedelijk uit het dorp Roden kwamen.

De route is vanaf Foxwolde beschreven. Als je daar start dan kom je eerst door De Kleibosch. Het kan hier behoorlijk nat zijn. Dat komt door de zware, stugge potklei. Vroeger werd hier de potklei gegraven en was bestemd voor de Aduarder Abdij voor de baksteenfabricage. Door het vele graven zijn er kleidobben ontstaan die later grotendeels zijn dichtgegroeid. Een enkel poeltje is er nog. In het voorjaar is de bodem bezaaid met bosanemoon. Ook dalkruid, lelietjes van dalen en salamonszegel (op z’n drents: mot met biggen). De wandeling gaat verder langs het Peizerdiep en kom je na het haventje bij molen Woldzigt, een koren- en oliemolen. Deze molen is sinds 2016 in het bezit van Het Drentse Landschap. Er zijn regelmatig demonstraties te zien. Als je hier verder gaat, eindigde vroeger de straat bij het Peizerdiep. Eerst was er een pontje, nu een fietsbrug. Vanaf hier kun je de Martinitoren in Groningen zien. Via een dijk kom je uit bij een doorgaande weg en loop je langs een aardkundig monument. Hier heette een stuk land al heel lang “Stobbenveen”. Bij egaliseringswerkzaamheden in 2008 vond men er boomstronken die meer dan 8000 jaar oud bleken. Hierna loop je verder naar Sandebuur, een buurtschap dat gebouwd is op een zandrug. Dan steek je de Rodervaart over. Deze vaart is ooit gegraven om een scheepvaartverbinding vanaf Roden naar Groningen te maken. In Roden is men ook begonnen met het graven van een vaart naar de Drentsche Hoofdvaart bij Assen. Men is echter niet verder dan een paar honderd meter gekomen. Via Leutingewolde loop je weer terug naar Foxwolde.

Wil je meer weten over de omgeving en van de dorpen, download dan de route. Dit kan door onderstaande QR-code te scannen of vanaf de site www.knapzakroutes.nl te kiezen voor Digitale Knapzakroutes waar je dan de keuze hebt uit alle routes. Je kunt de routes online lopen (als er bereik is), met GPX, de route uitprinten waar de routetekst bij staat of het PDF-boekje met routeinformatie en kaarten downloaden.

Knapzakroute K24 Roderwolde – Foxwolde

Veel wandel- en leesplezier. We zien je graag terug op één van de andere Knapzakroutes.

Auteur Roelof Huisman