Knapzakroutes gedigitaliseerd, deze keer Anderen (K57) in de kijker

Al 23 routes gedigitaliseerd

Als je op de site van Knapzakroutes kijkt, zie je dat er al 23 routes beschikbaar zijn. Deze keer lichten we route K57 – Anderen nader toe.

Route K57 – Anderen

Het is een route van ongeveer 19 kilometer, als je dat te ver wandelen vindt dan kan de route eenvoudig in twee keer gelopen worden. In het pdf-boekje worden twee lussen genoemd, één van 8 kilometer waarmee je de noordkant van Anderen ziet en een zuidelijke lus van 11 kilometer die onder andere onder snelweg N33 doorgaat naar het Andersche Diep.

Onderweg kom je diverse wetenswaardigheden tegen. Je komt bijvoorbeeld door een gebied waar de ‘Vuistbijl van Anderen’ gevonden is. Deze steen ligt in het Drents Museum en is tussen de 55.000 tot 80.000 jaar oud. Zal er toen al bewoning in het gebied geweest zijn?

Als je over het Eexterveld loopt, moet je weten dat het heideveld tot aan Eext nog geen 100 jaar geleden een groot heideveld was. Wel was er een trein van Assen naar Stadskanaal over dit grote heideveld waarbij je zelfs in Anderen op de trein kon stappen.

Op de kaart in het pdf-boekje kun je dit duidelijk zien. In het zuidelijke deel van de route is het mogelijk om het Andersche Diep op twee manieren over te steken; over stapstenen of over een bruggetje. Iets ten oosten van deze plek werd 100 jaar geleden nog ijzeroer uit de grond gehaald en via een smalspoor naar een opslagplaats gebracht om verder naar kleine hoogovens in Duitsland vervoerd te worden.

Wil je meer weten over de omgeving en van het dorp, download dan de route. Dit kan ook door onderstaande QR-code te scannen of vanaf de site www.knapzakroutes.nl te kiezen voor Digitale Knapzakroutes. Hier kun je een keuze maken uit alle routes die nu online beschikbaar zijn.

Route K57 – Anderen

Veel wandel en leesplezier.