Knapzakroute Tynaarlo – Zeegse onder de aandacht (K21)

Deze route start in Tynaarlo en is ongeveer 14 kilometer, maar je kunt deze route ook gemakkelijk in twee lussen lopen.  Een van 9 kilometer die in Tynaarlo start en de andere van 6,5 kilometer start in Zeegse op de Brink. Een aangelijnde hond kan op deze route mee.

Tijdens deze route kom je verschillende wetenswaardigheden tegen. Bijvoorbeeld het Maatschappijgat. Deze waterplas is in de tweede helft van de negentiende eeuw gegraven omdat er veel zand nodig was voor de aanleg van de spoorlijn Assen – Groningen. Direct na het oversteken van deze spoorlijn zie je aan de linkerkant hunebed D6. Het is haast niet voor te stellen dat dit hunebed midden op een heideveld stond. Een mooie schoolplaat hiervan staat in het routeboekje afgebeeld.

Siepelveen

Verderop ga je door een bossingel langs het Zeegserloopje om daarna naar de Zeegser Duinen te lopen. Dit mooie gebied maakt nu deel uit van het Nationaal Park Drentsche Aa. Deze route blijft aan de westkant van het Schipborgsche Diep dat verderop Westerdiep heet en na de provinciegrens van Groningen Drentsche Aa. Er ligt in deze duinen een mooi veentje (Siepelveen, afgeleid van het Drentse woord ‘siepelgras ’ofwel zegge) en heeft een paar forse dennen en jeneverbessen aan de kant staan. Hierna gaat de route door een beekdallandschap dat gelukkig aan de ruilverkaveling ontkomen is.

Na het oversteken van de weg Tynaarlo – Zuidlaren gaat de route langs oude groenlanden die allemaal bijzondere oude namen hebben. Bijvoorbeeld Zwijnmaden en Koebroeken. In het routeboekje worden de verklaringen van de namen vermeld. Later steek je de spoorlijn over en gaat de route verder naar het Akenveen waar het soms best nat kan zijn. Na dit veengebiedje kom je langs het Natuurbad Tynaarlo om verder terug te lopen naar het startpunt.

Wil je meer weten van de omgeving en van de dorpen, download dan de route. Dit kan door onderstaande QR-code te scannen of vanaf de site Knapzakroutes te kiezen voor Digitale Knapzakroutes waar je dan de keuze hebt uit alle routes. Je kunt de routes online lopen (als je bereik heb), met GPX, de route uitprinten waar de routetekst bij staat of het PDF- boekje met routeinformatie en kaarten downloaden.

Routes publiceren in je dorpskrant of ophangen in het dorpshuis

De routes die we onder de aandacht brengen in onze BOKD Nieuws kunnen ook opgenomen worden in de nieuwsbrieven die sommige Dorpsbelangenorganisaties uitbrengen of kan als nieuwsartikel opgehangen worden in het dorpshuis.

Onder iedere genoemde route staat een QR-code die je kunt scannen voor alle relevante informatie over de route. En tot slot willen we vermelden dat alle routes gratis zijn.

Veel wandel- en leesplezier.

Knapzakroute 21 Tynaarlo – Zeegse