Knapzakroute Oosterhesselen – Zweeloo onder de aandacht (K63)

Deze keer brengen we Knapzakroute 63, Oosterhesselen – Zweeloo onder de aandacht. Als je op de Knapzaksite kijkt, zie je dat er nu 25 routes online zijn.

Deze route is ongeveer 19 kilometer, maar mocht je dat te veel vinden dan kan de route eenvoudig in twee keer gelopen worden. In het pdf-boekje worden twee lussen genoemd, een van 12 kilometer vanaf Oosterhesselen en via Benneveld weer terug. En een van 8 kilometer die onder andere in Zweeloo gestart kan worden, die voor Benneveld over de Westerstroom gaat en daarna via de Aalderesch weer terug.

Onderweg kom je diverse wetenswaardigheden tegen. Je loopt bijvoorbeeld door de Kerkhorsten over het Bodenpad. Dit was de kortste route om van Oosterhesselen naar Aalden te gaan. Dit pad werd onder andere door de postbode gebruikt. In Oud-Aalden loop je langs prachtige oude boerderijen uit de zeventiende eeuw. In Zweeloo kom je langs plekken waar bekende schilders hun werk gemaakt hebben. Bij het startpunt in Zweeloo heeft Max Liebermann zijn beroemdste doek geschilderd, ‘Het Bleekveld’ genaamd. Als we Zweeloo verlaten, komen we langs de kerk die in de dertiende eeuw gebouwd is en langs ‘De Prinses van Zweeloo’ gaat. Genoemd naar de resten van een vrouw die daar in een linnen gewaad en een wollen mantel in een graf gevonden is. In de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn daar in totaal 110 graven bestudeerd.

Via het natuurgebied de Stroeten gaat de route op weg naar Benneveld langs de Westerstroom. Deze beek heeft verschillende namen. Op de grens van Aalden en Zweeloo heet het Aelderstroom en na De Klencke wordt het Drostendiep. Uiteindelijk gaat het water via Loodiep en Schoonebekerdiep naar de Vecht in Overijssel.

Veel gebieden waar je langs komt, zijn allemaal in de tweede helft van de twintigste eeuw ontgonnen. Een van de weinige plekken in de buurt die overgebleven is, is het Klenckerveld. Een van de mooiste heidevelden van Drenthe.

Wil je meer weten van de omgeving en van de dorpen, download dan de route. Dit kan door onderstaande QR-code te scannen of vanaf de Knapzaksite te kiezen voor Digitale Knapzakroutes waar je de keuze hebt uit alle routes. Je kunt de routes online lopen (bij voldoende bereik uiteraard), met GPX, de route uitprinten waar de routetekst bij staat of het pdf-boekje met routeinformatie en kaarten downloaden.

Voldoende mogelijkheden dus om deze route te wandelen. Veel plezier gewenst!

300K63 Oosterhesselen – Zweeloo