Knapzakroute K61: Weerdinge-Valthe

Deze keer route nummer 61, Weerdinge – Valthe. De ene helft van de route gaat door het Valtherbos en de andere helft over de essen van Weerdinge. Je komt op deze route langs 6 hunebedden (zie onderstaande kaart van 1900). De route is 16 kilometer, eventueel te splitsen in een lus Weerdinge (10,5 km) en een lus Valthe (11 km) en heeft 2 startplaatsen. In Weerdinge bij Snelbuffet Westerhof aan de Dorpsstraat en in Valthe vanaf parkeerplaats ’t Perron. Zie voor meer informatie de kaart en het Pdf-boekje. De route is in alle jaargetijden redelijk te belopen. Honden zijn ook toegestaan, mits aangelijnd.

De dorpen Weerdinge en Valthe zijn karakteristieke Drentse esdorpen met mooie essen en voormalige veldgronden die in de vorige eeuw bebost zijn waarvan onderweg nog enkele restanten zichtbaar zijn. Bij Weerdinge (punt 2) zijn bij opgravingen in 1984 delen van boerderijen uit de late bronstijd (1200-800 v.Chr.) gevonden, ook sporen van celtic fields. Na een stuk over de voormalige spoorlijn Emmen – Stadskanaal gelopen te hebben, kom je in het Valtherbos, waar je drie hunebedden vlak bij elkaar vindt. Verderop loop je over leuke kleine paadjes door het waterwingebied van de Waterleiding Maatschappij Drenthe waar het water zo’n 60 meter diep opgepompt wordt. Dit is één van de dertien gebieden in Drenthe. Even later kom je langs het onlangs gerestaureerde onderduikershol waar zestien joodse onderduikers de bevrijding haalden. Maar één van de groep mensen uit Valthe, Bertus Zefat, werd na het ontdekken van dit hol in juli 1944 doodgeschoten toen hij weigerde te vertellen waar de joden zich bevonden.

Als je verderop even linksaf gaat kom je bij hunebed D35. Oorspronkelijk waren er vijf dekstenen waar nu nog maar twee van over zijn. Eén van die stenen heeft een boorgat waar men buskruit in stopte om die steen op te blazen. In de achttiende eeuw was er veel vraag naar stenen om de Hollandse dijken te verzwaren. Hierdoor zijn tientallen hunebedden in Drenthe verdwenen.

Als je Valthe verlaat loop je langs het voormalige station van de NV Noord-Ooster Lokaal Spoorwegmaatschappij. Er waren diverse haltes langs deze in 1905 aangelegde spoorlijn, bijvoorbeeld in Exloo en Buinen. Ongeveer tegenover de twee hunebedden (D36 en D37) is een dal met de naam ‘Kampervenen’. Dit is een pingoruïne waar je meer over kunt lezen in het Knapzak ABC dat via het Pdf-boekje gevonden kan worden. Later op deze route steek je de doorgaande weg over en loop je opeens ongeveer 10 meter lager. Nog even verder en je bent weer terug in Weerdinge.

Wil je meer weten van de omgeving, download dan de route. Dit kan door onderstaande QR-code te scannen of vanaf de site www.knapzakroutes.nl te kiezen voor Digitale Knapzakroutes waar je dan de keuze heeft uit alle routes. Je kunt de routes online lopen (als je bereik heeft), met GPX, de route uitprinten waar de routetekst bij staat of het PDF- boekje met routeinformatie en kaarten downloaden.

Veel wandel- en leesplezier. We zien je graag terug op één van de andere Knapzakroutes.

Auteur: Roelof Huisman