Knapzakroute K5: Elp

Knapzakroute K5 Elp belichten we deze maand. Denk er wel aan dat deze route op sommige plekken modderig kan zijn, goeie wandelschoenen zijn geen overbodige luxe. De route is 15 kilometer lang en kan niet gemakkelijk in twee delen gelopen worden. Een aangelijnde hond kan mee, maar niet over het Elper Westerveld. Een alternatief wordt aangegeven. De start is in het dorp.

Meer dan honderd jaar geleden ontdekten kunstenaars het authentieke dorp Elp. Deze twee schilders, Roessingh en Dozy, gingen er zelfs wonen. Er is wel veel veranderd, maar tijdens de wandeling zul je zien dat er nog veel van het oude overgebleven is. Het dorp wordt in schriftelijke bronnen al in het jaar 1000 vermeld, maar mogelijk is het al veel ouder.

Vanaf het startpunt wandel je eerst een stukje naar het zuiden en even later weer naar het noorden. Eens heeft op het sportveld een mooie rietgedekte korenmolen gestaan die helaas verdwenen is. Gelukkig is er door Roessingh een schilderij van gemaakt (zie het PDF-boekje). Deze molen stond in 1920 nog aan de rand van een uitgebreid heideveld. Roessingh liet in 1909 zijn huis aan Smalbroeksweg bouwen en noemde het De Zandhof. Twee jaar later liet Dozy er schuin tegenover ook een huis bouwen en gaf het de naam Het Heidehuis.

De route gaat verder over een heideveld. Aan het eind hiervan kom je op een verharde weg. Links hiervan waren vroeger natte hooilanden, nu veelal mais en aardappelen. Het bijzondere is dat het water in het zuidelijke deel afwatert op de Westerborkerstroom en uiteindelijk bij Meppel in de Drentsche Hoofdvaart uitkomt. Daarentegen gaat het water aan de noordkant via het Amerdiep en alle andere namen van De Drentsche Aa naar het Lauwersmeer.

Later loop je over de Oelmersweg waar vroeger turf gestoken is. Verder onderweg kom je langs enkele veentjes. Een paar zijn pingo’s. Voor meer informatie hierover moet je eens voor de aardigheid kijken op de Knapzaksite bij het Knapzak ABC of als je online de wandeling loopt op de blauw gedrukte woorden klikken. Je krijgt dan een verhaal over het ontstaan van een pingo.

Nadat je de Schoonloërweg overgestoken bent, loop je een heel stuk langs het Elpermeer, ook wel Zwatte Water genoemd. Het gebied waar je hierna komt, is nog steeds nattig. En heeft de naam Stroetma. Dit is een Drents woord voor een laag nat terrein in een heideveld. Je loopt hier langs de Elperstroom. Langs de zandpaden liggen houtwallen met oude, knoestige eiken. Langs de Elperstroom zie je voornamelijk elzen. In het PDF-boekje wordt een mooi verhaal verteld over het gebied waar je als laatste langs loopt voordat je weer in Elp aangekomen bent. Het verhaal gaat over een overleden persoon, ene heer Koekoek. Als je het gelezen hebt, begrijp je waarom het startpunt de naam De Koekoekshof draagt.

Wil je meer weten van de omgeving en van de dorpen, download dan de route. Dit kan door onderstaande QR-code te scannen of vanaf de site www.knapzakroutes.nl te kiezen voor Digitale Knapzakroutes waar u dan de keuze heeft uit alle routes. U kunt de routes online lopen (als u bereik heeft), met GPX, de route uitprinten waar de routetekst bij staat of het PDF- boekje met routeinformatie en kaarten downloaden.

Knapzakroute K5 Elp

Veel wandel- en leesplezier. We zien je graag terug op één van de andere Knapzakroutes.