Knapzakroute K48: De heide bloeit!

Deze maand brengen we de route Gees onder de aandacht. De hele route is 18 kilometer en start bij de TIP in het dorp. Aangezien je een paar keer door drassig gebied komt, is waterdicht schoeisel aan te bevelen. Ook is deze route gemakkelijk in twee keer te lopen. Er zijn dan twee lussen, één van 8,5 en de ander van 10 kilometer, die vanaf de parkeerplaats aan de Tilweg begint. Aangelijnde honden zijn toegestaan.

Het dorp Gees hoort tot de oudere Drentse dorpen. De eerste vermelding van Gees staat in correspondentie uit 1207 van de bisschop van Utrecht. Het dorp lag aan de belangrijke weg van Coevorden naar Meppel en heeft nog tal van mooie boerderijen, vijftien hebben de status van Rijksmonument. Op het laatst van de route kom je hierlangs.

Vanaf het startpunt ga je in zuidelijke richting. Via het Goringbosch kom je weer op de Dorpsstraat uit waarna even later de route over een zandweg rechtsaf gaat. Hierna eerst de “Oude Maden” volgen om later deze beek over te steken. Via een breed graspad kom je op een verharde weg uit, later een half verhard pad. Via een klaphek verlaat je het pad en ga je een drassig weiland (met vlonder) in dat vlak bij de Klinkenberg uitkomt. Hier staat een mooi verhaaltje in de routebeschrijving over deze ‘berg’. Daarna krijg je een heel ander gebied. Een bijzonder heideveld, de “Hooge Stoep”. Dit gebied zou net als de andere gronden ook ontgonnen worden, maar men kwam erachter dat men op dit hoge gebied dan niets kon verbouwen. De route gaat verder door het Staatsbos. Dit bos is bijna 100 jaar oud en is door zo’n 2500 voormalige veenarbeiders als werkverschaffing aangeplant. Op het punt (10) waar de route naar het zuiden gaat, kun je zien dat er een groot stuk nieuwe natuur is aangelegd. De voormalige hooilanden hebben plaats gemaakt voor grote ondiepe waterpartijen waar veel vogels (en vogelaars) op af komen.

Na de parkeerplaats steek je de verharde weg over en loop je weer een stukje langs de “Hooge Stoep”. Dan gaat de route door een drassig stuk land. In het begin ligt er nog een houten vlonder, maar later loop je door een boomsingel, gaat door een klaphek en daarna loop je over een bruggetje over de Geeserstroom en kom je op een breder zandpad uit. Hierna gaat de route weer door een oud bos en boomsingel en kom je op een verharde weg uit. Na de Tilbrug loop je over een half verhard pad en later via een zandpad richting Gees. Nog even een stukje Dorpsstraat en dan de Oude Steeg, één van de oudste wegen van Gees.

Wil je meer weten van de omgeving en van de dorpen, download dan de route. Dit kan door onderstaande QR-code te scannen of vanaf de site www.knapzakroutes.nl te kiezen voor Digitale Knapzakroutes waar je dan de keuze hebt uit alle routes. Je kunt de routes online lopen bij voldoende bereik, met GPX, de route uitprinten waar de routetekst bij staat of het PDF- boekje met routeinformatie en kaarten downloaden.

Knapzakroute 48 Gees

Veel wandel- en leesplezier. We zien je graag terug op een van de andere Knapzakroutes.

auteur Roelof Huisman