Deze maand route Donderen K31. Deze route is 19 kilometer. Wil je deze route in twee keer lopen, geen probleem. Er is een noordlus van 9,5 kilometer (van 1 naar 10) en een zuidlus met dezelfde afstand (van 11 naar 18). De paden zijn in alle jaargetijden redelijk te belopen. Honden zijn aangelijnd toegestaan.
Deze route brengt je eerst over de essen van Donderen en Bunne, langs vliegveld Eelde en later over de oude weg van Bunne naar Donderen. Als je weer terug bij het startpunt bent, ga je verder naar het zuiden. Op de Wierbroeken steek je de Grote Masloot over, die uitkomt in het Peizer Diep. Daarna loop je langs het mooie heidegebied, het Noordsche Veld, vervolgens door het bos naar het Donderboerveld. Vandaar ga je via een schouwpad of verharde weg terug naar Donderen.
De naam Donderen heeft waarschijnlijk niets te maken met onweer. Deze naam werd voor het eerst in 1603 genoteerd. Eerdere namen waren Dunre, De Dunre en later nog Donre. Meer uitleg krijgt u in het pdf-boekje. De start van de route is bij eetcafé Hoving waar schuin tegenover een mooie boerderij met een achterbaander staat. Aan de rechterkant zie je een zogenaamde ‘staart’, deze was in gebruik als schaapskooi en voor hooi opslag.
Nadat je de doorgaande weg Vries – Peize overgestoken bent, kom je in de Hullen, een laaggelegen gebied in een voorheen groot heideveld. Verderop kom je vlak langs de landings- en startbaan van vliegveld Eelde. Dit in 1931 geopende vliegveld was eerst een groot weiland waar de schapen het gras kort moesten houden. Wil je hier meer van weten, kijk dan in het pdf-boekje.
Langs de weg Paasveen staan diverse groepjes bomen rond moerasjes, dit zijn pingoruïnes. Als je verder loopt, ga je bij de voormalige melkfabriek linksaf. Bij Burchtweg 18 zie je een boerderij waar vroeger, na 1272, een klooster geweest is: het Duitse Huis te Bunne. Nadat je het naturistenterrein gepasseerd bent, steek je de weg over en kom je weer in Donderen. Hier vervolg je de route naar het zuiden.
Je komt langs de Zeijerlaar. Als je op de oude kaart kijkt, zie je dat deze ‘laar’ (veeweide) als een soort eilandje in het beekdal van de Masloot lag. Aan het eind van de Wierbroeken ligt een markesteen, een grenspaal van de marken Donderen en Zeijen. Als je langs het Noordsche Veld loopt moet je eens denken dat hier meer dan drieduizend jaar al bewoning was. Op het heideveld liggen een hunebed en zo’n honderd grafheuvels en ook een celtic field met prehistorische raatakkertjes. Na het bos kom je in het Donderboerveld, voorheen een uitgestrekt heideveld tot aan Bunne. Via Roozand loop je terug naar het startpunt in Donderen.
Wil je meer weten van de omgeving en van de dorpen, download dan de route. Dit kan door onderstaande QR-code te scannen of vanaf de site www.knapzakroutes.nl te kiezen voor Digitale Knapzakroutes waar je dan de keuze heeft uit alle routes. Je kunt de routes online lopen (als er bereik is), met GPX, de route uitprinten waar de routetekst bij staat of het PDF-boekje met routeinformatie en kaarten downloaden.
Veel wandel- en leesplezier. We zien je graag terug op één van de andere Knapzakroutes.
Auteur: Roelof Huisman