Knapzakroute K29: Langelo

Deze maand route Langelo K29. Deze route is 15 kilometer. Wil je ongeveer 10 kilometer lopen, ga dan bij punt 14 naar 19. Dan mis je wel het stuk langs het Oostervoortsche Diep. Alle paden zijn redelijk te belopen. Honden zijn aangelijnd toegestaan. De route gaat eerst naar het westen, dan langs de rand van de Langeloër Duinen en Oosterduinen. Hierna loop je evenwijdig aan het Oostervoortsche Diep en terug naar Langelo ga je over een oude schapendrift.

Langelo is een oud brinkdorp. De twee brinken zijn nog duidelijk aanwezig. De naam van het dorp komt voor het eerst in 1255 in de officiële stukken voor. Als je op de kaart kijkt dan wordt Langelo ingesloten door 2 beken, ook wel diepen genoemd. In het westen het Groote Diep en aan de oostkant het Oostervoortsche Diep. De twee komen tussen Langelo en Lieveren samen en gaan verder als Lieversche Diep, later Peizerdiep.

Nadat je om de Westerbrink heen gelopen bent, kom je later bij de straat Viskenij. Dit is één van de vele veldnamen die in het pdf-boekje vermeld worden. Het is haast niet voor te stellen dat je hier over de grootste ondergrondse gasopslag van Nederland loopt, 5 miljard kubieke meter is onder je wandelschoenen opgeslagen. Na de installaties van de gasopslag ga je een bospad naar links. Je komt dan op een ander pad uit. Dit was vroeger een belangrijke weg richting Friesland, Postmaatsche Weg.

Hierna gaat de route twee keer door de Langeloër Duinen. Deze bossen zijn aan het eind van de negentiende eeuw aangelegd. Als we een eind verder zijn, kom je langs een pingoruïne, het Schillenveen. De naam komt van het “schillen” van bomen of van riet dat ook wel eens “schillen” genoemd wordt. Als je verderop recreatiebungalows in het bos ziet staan, dan ben je in de Oosterduinen. De eerste ‘huisjes’ staan hier al bijna 100 jaar.

Nadat je uit het bos komt, steek je eerst een straat over, dan loop je over het fietspad waar je dan over het Oostervoortsche Diep gaat. Vanaf hier loop je over een stuk verharde weg, we kunnen helaas niet dichter bij de beek komen. Zo’n 15 jaar geleden was dit nog een recht kanaaltje. Als je de weg verlaat ga je bij een bijzondere uitkijktoren weer over de beek. Hier heb je een prachtig uitzicht. Vanaf hier gaat de route terug naar Langelo. Onderweg kom je langs grote landerijen, waar vroeger allemaal kleine akkertjes waren. Kijk maar eens naar de luchtfoto’s in het pdf-boekje.

Wil je meer weten van de omgeving en van de dorpen, download dan de route. Dit kan door onderstaande QR-code te scannen of vanaf de site www.knapzakroutes.nl te kiezen voor Digitale Knapzakroutes waar je dan de keuze heeft uit alle routes. Je kunt de routes online lopen (als er bereik is), met GPX, de route uitprinten waar de routetekst bij staat of het PDF-boekje met routeinformatie en kaarten downloaden.

Veel wandel- en leesplezier. We zien je graag terug op één van de andere Knapzakroutes.

Auteur: Roelof Huisman