Knapzakroute K23: Lieveren-Roderesch

Deze maand brengen we de route Lieveren – Roderesch onder de aandacht. De hele route is 17 kilometer en heeft 3 startplaatsen. In Roderesch bij de Herberg van Es (1), in Steenbergen bij Jachtlust Steenbergen (4) en in Lieveren bij ’t Hart van Lieveren (12. De route is in alle jaargetijden goed te lopen en aangelijnde honden zijn toegestaan. Vind je de afstand te ver voor één keer, deze is gemakkelijk in twee delen te lopen, van Roderesch via Steenbergen (8 km) en van Roderesch naar Lieveren (9 km).

Niet veel meer dan honderd jaar geleden gingen de eerste mensen op het veld ten zuiden van de es van Roden wonen. Hun bescheiden nederzetting kreeg de naam Roderesch. Aan het begin van de wandeling komt u door Steenbergen: het enige Drentse dorp dat zijn naam ontleent aan de belangrijkste archeologische monumenten van Drenthe. Na een klein stukje wandelen nog zo’n opmerkelijke plaatsnaam: Alteveer. In vroeger tijden een plek voor mensen die zich liever ‘al te ver’ van de bewoonde wereld vestigden. De route gaat verder langs het kronkelende Lieversche Diep en bereikt langs brede boerenwegen het dorp Lieveren. Op de terugweg komt u door de bossen van het middeleeuwse landgoed Mensinge. Kan het afwisselender?

Als je van de Noorderduinen naar Steenbergen loopt, kom je (bijna) langs het hunebed D1. Het huidige mooie uiterlijk van dit hunebed is door professor van Giffen gedaan die alle aanwezige stenen reconstrueerde tot een compleet hunebed, dus met draagstenen, dekstenen en sluitstenen. Na het verlaten van het dorp Steenbergen heb je vanaf de Markeweg een mooi uitzicht op het Groote Diep, later krijgt deze beek de naam Lieversche Diep. Voordat je terug bent in Roderesch loop je eerst nog langs het Holveen waar ’s winters heerlijk beschut op deze natuurijsbaan geschaatst kan worden.

Na Alteveer steek je het Lieversche Diep over dat zo’n tien jaar geleden als onderdeel van het project ‘Beekherstel Peizerdiep’ het Groote Diep en het Lieversche Diep weer in een meanderende beek is veranderd. Er is een nieuwe beek gegraven en de oude is gedeeltelijk gedempt. Na het oversteken van de weg Lieveren – Langelo loop je over een zandpad. Aan beide kanten van dit pad liggen bosjes met bijzondere namen, bijvoorbeeld Wild Zwien en Snipstel. Als je op de kaart in het PDF-boekje kijkt, dan kun je zien hoeveel bos er rond 1900 nog was. Na Lieveren kom je langs het Lieverderbosch waar ook de adelaarsvaren (in Drenthe ook wel adderloof genoemd) voorkomt. De adder komt hier nog steeds voor. Het bos aan de overkant van het Lieversche Diep behoort bij het landgoed Mensinge waar erg oude eikenbomen staan. Nadat je langs het meertje in het bos bent gelopen, kom je langs een brede sloot. Vroeger heette het “Oude Vaart”. Het was de bedoeling om een scheepvaartverbinding te maken van Assen naar Groningen. In 1846 is men begonnen te graven, maar 2 jaar later is men er mee gestopt. Het hele verhaal kun je in het routeboekje lezen. Nog een klein stukje langs een heideveld en daarna ben je bijna weer terug in Roderesch.

Wil je meer weten van de omgeving en van de dorpen, download dan de route. Dit kan door onderstaande QR-code te scannen of vanaf de site www.knapzakroutes.nl te kiezen voor Digitale Knapzakroutes waar je dan de keuze heeft uit alle routes. Je kunt de routes online lopen (als je bereik hebt), met GPX, de route uitprinten waar de routetekst bij staat of het PDF- boekje met routeinformatie en kaarten downloaden.

Knapzakroute K23 Lieveren – Roderesch

Veel wandel- en leesplezier. We zien je graag terug op één van de andere Knapzakroutes.