Knapzakroute K15: Hijken

Deze keer route nummer 15, Hijken. De afstand van deze route is 16,5 km. Doordat er op het Hijkerveld geen honden toegestaan zijn, kan deze route niet met een hond gelopen worden. De route is in alle jaargetijden redelijk te belopen. Vind je de route te lang dan kun je de route tot 9 km inkorten. Er worden 2 startpunten gegeven, één in Hijken en de ander is bij de schaapskooi op het Hijkerveld, punt 11 in de route.

De route gaat eerst door Hijken naar het Hijkermeer en vandaar naar één van de 2 bruggen over het Oranjekanaal. Dit kanaal (van Smilde naar Emmen) is zo’n 170 jaar geleden gegraven en had eerst de naam van Middenkanaal. Vanaf hier loop je langs het kanaal en later over de Hijkeresch om bij het landgoed Hooghalen uit te komen. Hierna richting het Hijkerveld en loop je hele stukken door de heidevelden. Ook gaat de route langs het Diependal, een grotere veenplas waar veel vogels vertoeven. Hier broeden al heel lang vogelsoorten die het elders in Nederland allang voor gezien hebben gehouden. Er staat aan de andere kant van het meer een fotokijkhut, die je vanaf het plaatsje Oranje bereiken kunt, zeker een aanrader om hier heen te gaan. Enkele jaren geleden is er ook een speciale fotohut gemaakt. Vanaf dit veenmeer gaat de route weer terug naar Hijken over een weg (Leemdijk), waar in de prehistorie al bewoning was.

In 1370 werd de naam Hyken al genoemd, later heette het ook Hiken, Hijcken, Hicken en Hijckenn. In het dorp vind je nog diverse oude boerderijen en een voormalige melkfabriek annex graanmaalderij waar de hervormde gemeente jaren gekerkt heeft. Het Oranjekanaal is van grote betekenis geweest voor de inwoners. Er vestigden zich mensen die daar hun brood konden verdienen. Vanaf 1900 werd er in de omgeving steeds meer heideveld ontgonnen. Twee Amsterdamse makelaars kochten in de dertiger jaren het grootste deel van het Hijkerveld op. Een deel werd ontgonnen voor landgoed Hooghalen en men plantte er bos met de bedoeling om aan de houtopbrengst te verdienen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het in handen van een verzekeringsmaatschappij en in 1986 is het overgegaan naar Het Drentse Landschap. Toen was het nog zo’n 585 hectare groot, inmiddels is het meer dan 900 hectare. Als je nu over het Hijkerveld loopt kun je je haast niet voorstellen dat hier vroeger al mensen gewoond hebben. In de omgeving van de schaapskooi vind je nog raatakkers, celtic fields, uit de ijzertijd. Ook oude karrensporen en grafheuvels. De eerdergenoemde veenplas waar je langs komt, was voorheen in gebruik van de aardappelmeelfabriek in Oranje als vloeiveld. Nu is het een juweeltje om naar de vogels te kijken. De vogelkijkhut is door een 162 lange tunnel te bereiken, maar is tussen 1 november en 1 maart wegens overwinterende vleermuizen niet toegankelijk.

Wil je meer weten van de omgeving, download dan de route. Dit kan door onderstaande QR-code te scannen of vanaf de site www.knapzakroutes.nl te kiezen voor Digitale Knapzakroutes waar je dan de keuze hebt uit alle routes. Je kunt de routes online lopen (als je bereik heeft), met GPX, de route uitprinten waar de routetekst bij staat of het PDF- boekje met routeinformatie en kaarten downloaden.

Veel wandel- en leesplezier. We zien je graag terug op één van de andere Knapzakroutes.

Auteur: Roelof Huisman