Knapzakroute Altena – Peize

In het voorjaar is het mooi wandelen in de buurt van Peize. Route K34 Altena – Peize is 18 kilometer lang. Er zijn twee lussen, 13 km vanaf Altena van nr 1 naar 10 en dan naar 19 en verder via 20 naar 1. De andere lus is 6,5 km vanaf Peize van nr 12 naar 19 en via 10 naar 12.

De hele route staat beschreven vanaf het Dorpshuis in Altena en gaat eerst door het Tolnerbosch, dan richting Bunnerveen waar je rechtsaf naar het Sterrebos gaat. Als je na het bos op de doorgaande weg bent, gaat de route direct weer rechtsaf. Je bent nu vlak bij Havezate Mensinge (even 250 m rechtdoor). Hierna volgt de route de Steenbergerloop die in het Oude Diep uitkomt. Na het oversteken van de beek ga je verder naar Peize. Midden in het dorp is bij de kerk het andere startpunt van deze route. Via de Heemtuin ga je weer terug via De Pol, de Oostingslaan en een schouwpad naar Altena.

Op landkaarten is te zien dat in het begin van de vorige eeuw de naam Altena al bestond, maar dan meer als een streek. Vanaf die tijd werden de daar toen aanwezige plaggen en houten huisjes “versteend”. In de omgeving waren veel bossen die door de Peizer boeren aangelegd waren. De route gaat nog door een overblijfsel hiervan. Als je over de Vaartweg loopt, dan kun je je niet voorstellen dat hier aan het eind van de negentiende eeuw een vaart gegraven is om de turf uit het Bunnerveen naar Altena te vervoeren.

Na het oversteken van de Lieverseweg loop je door het gebied dat in het begin van de vorige eeuw ontgonnen is. Via een brug met een stuw steek je het Lieversche Diep over. Aan de linkerkant is te zien dat daar het diep zijn gang mocht gaan, maar rechts zie je dat het vanaf hier gekanaliseerd is. Er zijn wel plannen om dit te wijzigen. In het Sterrebos, dat bij het landgoed Mensinge behoort, zijn veel eiken en beukenbomen te zien. In de tijd van het planten van dit bos was het de mode om er een sterrenbos van te maken. De route gaat op de ‘ster’ rechtdoor. Een bezoek aan de Havezate Mensinge is aan te bevelen. Na de Steenbergerloop steek je het Oude Diep over en kom je langs de boerderij De Weehorst. Deze bestond al in de zestiende eeuw. Vanaf hier loop je een stuk over de Peizer dijken. Deze dijken maakten het mogelijk om het Klunderveen te ontginnen. Voordat je in Peize bent, ga je eerst onder een nieuwe weg (N386) door en loop je over de Oude Velddijk. De oudste vermelding van Peize was in 1165 met Pedge als naam (Ga voor meer informatie naar het Pdf-bestand).

In de zestiende en zeventiende eeuw was de teelt van hop een belangrijke bron van inkomen voor de boeren. Boven de voordeur van het voormalige gemeentehuis van Peize is boven de voordeur het oude gemeentewapen nog te zien, een hopbel in goudkleur. Vooral de brouwerijen in Groningen waren voor een deel afhankelijk van de hop uit Peize. De meeste hopkampjes bestaan niet meer, alleen wordt er in het noorden van het dorp een hoptuin onderhouden. Het laatste stuk van de route loop je langs een sloot (rechterkant) en ga je over de Grote Masloot. Dit is een afwateringskanaal, in de volksmond het “Knaoltie” dat in het Peizerdiep uitkomt.

Wil je meer weten over de omgeving en dorpen, download dan de route. Dit kan door onderstaande QR-code te scannen of vanaf de site www.knapzakroutes.nl te kiezen voor Digitale Knapzakroutes waar je dan de keuze hebt uit alle routes. Je kunt de routes online lopen (als er bereik is), met GPX, de route uitprinten waar de routetekst bij staat of het PDF-boekje met routeinformatie en kaarten downloaden.

Veel wandel- en leesplezier. We zien je graag terug op één van de andere Knapzakroutes.

Knapzakroute K34 Altena – Peize

Auteur: Roelof Huisman