Knapzak K46: Zwiggelte

Deze maand de route Zwiggelte K46. In het dorp aan de Hoofdstraat is de startplaats. Dit is een wat langere route (21 km), maar eenvoudig te splitsen. Een (zuid)lus van 9,5 km (van 1 – 4 en dan naar 16). De andere (noord)lus is 12,5 km (van 4 – 5 – 16). Tussen de nummers 7 en 8 kan het soms erg nat zijn. Honden zijn aangelijnd toegestaan. De naam Zwiggelte is afgeleid van Swichte dat een stuk weidegrond in het bos betekent. In 1416 was hier al bewoning.

Dit Drentse esdorp heeft nog veel van zijn oorspronkelijke karakter weten te bewaren. Eerst loop je door het dorp om later het Oranjekanaal over te steken. Later wandel je via de Westerborkerstroom het dorp weer binnen. Na het Oranjekanaal gaat de route door een zandverstuiving en vervolgens door de Staatsbossen naar Kamp Westerbork. Over het graven van het kanaal wordt uitgebreid in het pdf-boekje geschreven. Als je bij een uitkijktoren bent, heb je een fraai uitzicht over het gebied de Holmers waar de Drentsche Aa ontspringt.

Vanaf het startpunt verlaat je het dorp aan de westkant, eerst loop je langs de ijsbaan. Later over een oude reeweg, een weg waarlangs men de doden naar het kerkhof in Elp bracht. Je kunt het je haast niet voorstellen, maar halverwege de negentiende eeuw werd het Oranjekanaal gegraven, dwars door het Zwiggelterveld, dus geen kanaal alleen maar heideveld. Nadat je het Oranjekanaal bent overgestoken loop je door of langs het stuifzandgebied. Hier was voorheen een belangrijke weg van Beilen via Zwiggelte en Amen naar Rolde. Als je op de kruising van paden linksaf gaat, zie je rechts een verlaten erf. Hier werd in de ontginningstijd boerderij Schattenberg gebouwd. Aan het eind van dit pad staat de vroegere commandantswoning onder een glazen overkapping waar, als je hier rechtsaf gaat, over het voormalige Kamp Westerbork komt. Na de oorlog kreeg het de naam Schattenberg, waar vanaf 1951 een grote groep Molukse militairen met hun gezinnen werden gehuisvest. Op een gegeven moment meer dan 2000 mensen. Als je bij de uitkijktoren komt, krijg je een prachtig uitzicht op één van de oorsprongen van de Drentsche Aa. Hier heet het Amerdiep. In dit gebied is men bezig om het waterpeil te verhogen, zodat enkele paden wel eens modderig kunnen zijn. Later kom je weer uit bij het Oranjekanaal. Na het oversteken blijf je het kanaal aan de stille kant volgen richting Westerbork. In de tweede bocht ga je rechtsaf door een bossingel langs de Westerborkerstroom. Aan de rechterkant is de Oosteresch waar vroeger veel akkertjes waren. De namen die ze toen kregen worden daar nog steeds gebruikt. Voor een kleine opsomming kun je in het pdf-boekje kijken. Nog een eindje verder lopen en dan ben je weer in het mooie Zwiggelte.

Wil je meer weten van de omgeving en van de dorpen, download dan de route. Dit kan door onderstaande QR-code te scannen of vanaf de site www.knapzakroutes.nl te kiezen voor Digitale Knapzakroutes waar je dan de keuze heeft uit alle routes. Je kunt de routes online lopen (als er bereik is), met GPX, de route uitprinten waar de routetekst bij staat of het PDF-boekje met routeinformatie en kaarten downloaden.

Veel wandel- en leesplezier. We zien je graag terug op één van de andere Knapzakroutes.

Scan de QR-code met je telefoon voor de route

Auteur: Roelof Huisman