Knapzak K30: Loon – Taarlo

Deze maand route Loon – Taarlo K30. De startplaats voor deze route is Loon, maar je kunt ook in Taarlo beginnen. Deze route is 18 kilometer en eenvoudig in twee stukken te lopen. Een noordelijke lus van 10,5 km en een zuidelijke lus van 8 km. Een gedeelte langs het Loonerdiep kan soms nat zijn. Honden zijn aangelijnd toegestaan maar niet over Kampsheide vanwege de schapen. Zie punt 13 voor een omleiding met honden.

De route gaat over de Looneresch naar Taarlo en langs de madelanden van het Taarlosche Diep en Loonerdiep. Als je bij punt 5 even linksaf gaat, kom je bij hunebed D15, een prachtig, goed bewaard hunebed. Ook kom je over het Smalbroekerloopje tussen het Ballooërveld en Looner Diep (momenteel is er weinig water te vinden in de kleine beken van de Drentsche Aa). Vervolgens gaat de route langs hunebed D16 en door het prachtige natuurgebied Kampsheide, over een voormalige spoorlijn en door een waterwingebied.

Als je aan de route begint dan vallen de twee schapen aan weerszijden van de weg bij de brink waarschijnlijk wel op. Ook zijn er twee honden bij de invalsweg van Loon. Deze beelden zijn bedoeld om aandacht te trekken en langzamer te rijden. Aan de prachtige boerderijen kun je wel zien dat hier al heel lang mensen gewoond hebben. In Loon en Taarlo al minstens vijfduizend jaar. Zo’n 25 jaar geleden heeft Loon zijn 700-jarig bestaan gevierd. Aanleiding was dat ‘Loen’ in 1298 genoemd wordt in de boekhouding van het Sint-Pieterskapittel in Utrecht. Wil je hier meer over weten, kijk dan in het pdf-boekje van deze route. Hier vind je veel informatie over de omgeving.

Net buiten het dorp, als je over de Koeweg loopt, kun je heel mooi de madelanden van het Looner Diep zien en later de Siepelbosschen. De naam is afgeleid van het Drentse woord ‘siepelgras’, oftewel zegge. Na het Taarlosche Veentje loop je verder over een zandpad naar Taarlo, een van de oudste doorgaande wegen van Drenthe. In Taarlo zie je op de brink een grote kuil, vroeger was dit een dobbe. De meeste dobbes zijn echter in Drenthe verdwenen. Ze dienden voor bluswater en drinkplaats voor het vee. Ook staat er een ooievaarsnest dat elk jaar bewoond is en door honderden mensen wordt gefotografeerd.

Na Taarlo steken we het Taarloosche Diep over. Hier loop je midden in het Nationaal Park Drentsche Aa en heb je schitterende uitzichten over de beekdalen en later over het Ballooërveld (Knapzakroute Rolde – Balloo, nr. K38 gaat helemaal over het Ballooërveld). Bij het bruggetje voor Loon (ligt er nog maar 110 jaar, daarvoor was het een voorde), gaat de route een klein stukje langs de Ballooërweg, maar algauw rechtsaf een zandpad op waar je de glooiingen van de essen mooi kunt zien. Na het hunebed gaat de route door Kampsheide met z’n 44 grafheuvels, jeneverbesstruiken, heidevelden en houtwallen. Na het verlaten van dit gebied loop je een stuk langs en later over een oude spoorlijn naar een waterwingebied. Je komt dan uit bij een omleiding van het Loonerdiep en via een verharde weg loop je terug naar Loon.

Wil je meer weten van de omgeving en van de dorpen, download dan de route. Dit kan door onderstaande QR-code te scannen of vanaf de site www.knapzakroutes.nl te kiezen voor Digitale Knapzakroutes waar je dan de keuze heeft uit alle routes. Je kunt de routes online lopen (als er bereik is), met GPX, de route uitprinten waar de routetekst bij staat of het PDF-boekje met routeinformatie en kaarten downloaden.

Veel wandel- en leesplezier. We zien je graag terug op één van de andere Knapzakroutes.

Auteur: Roelof Huisman