Knapzak K26: Zeijen – Peest

Deze maand belichten we de route Zeijen – Peest K26, die in Zeijen begint, maar net zo goed in Peest (nr 11) opgepakt kan worden. De totale lengte is 17 km. Als je de route in twee keer wilt lopen, kan dat eenvoudig door van 5 naar 15 te lopen als je in Zeijen start. Dan is de lengte 7 km en 11 km voor als je in Peest start (dan van 15 naar 5). Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd. De route is in alle jaargetijden goed te lopen.

De route begint op de mooie brink van Zeijen. Als je het dorp uit bent, loop je langs de Noorderesch en door de Zeijerstrubben, met z’n grillig gevormde eikenboompjes. Daarna steek je het Noordsche Veld over, een groot heideveld. Dan via de Oosteresch naar Peest. In dit dorp en zijn directe omgeving zie je restanten van activiteiten van de Duitse bezetter die hier een groot vliegveld wilden aanleggen. Verder naar Zeijen kom je langs het Bollenveen en later langs het prachtige Zeijerwiekie.

De Noorderesch is nog steeds aan drie kanten door de Zeijerstrubben omgeven. Gelukkig hebben deze bossen de veldontginningen overleefd. De strubben dienden vroeger onder andere voor het brandhout en de boeren lieten er hun varkens de eikels opeten. In dit bos groeit één van de zeldzaamste planten van Nederland: Zweedse kornoelje. Na het oorlogsmonument steek je de straat over en loop je door het bos verder. Op het eind van dit bos zie je het beekje “Broekenloop”. Broek betekent ‘laaggelegen land’. Verderop in de route loop je eerst langs en later over het Noordsche Veld. Dit veld is meer dan drieduizend jaar bewoond geweest. Sporen daarvan zijn een hunebed (komen we niet langs), een celtic field met prehistorische akkertjes (bij de kleine heuveltjes) en zo’n honderd grafheuvels. Een uitgebreid verhaal hierover wordt in het pdf-boekje vermeld. Bij het berkenboompje op het veld, (met de naam ‘de Aole Witte’), passeer je de vroegere markegrens.

Vlak voor Peest kom je langs een veenplas, in de volksmond de Hitlerring genoemd. Als je het veen van boven bekijkt zou je de vorm van een hakenkruis kunnen zien. Zo zijn er meer herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Hier in de buurt lag een vliegveld, een voormalige telefooncentrale en een voormalige brandweerkazerne. Die gebouwen hebben een 60 centimeter dikke muur (meer informatie in het pdf-boekje). Daarna gaat de route door het Zeijerveld dat begin 1900 tot 1915 ontgonnen is. In die tijd had de voormalige minister Cremer veel heidegrond van de boeren aangekocht. Dit liet hij door de Heidemij ontginnen. De boerderijen die hier nog staan hebben namen van de streek en van zijn familie. Voordat je in Zeijen terug bent, loop je eerst nog langs het Bollenveen, een veentje waar turf gestoken werd en door een watermolen (tjasker) zoveel mogelijk drooggemalen. En dan als laatste loop je langs het bijzonder mooie Zeijerwiekie. Een wijk die begin 1900 gegraven werd om de turf af te voeren.

Wil je meer weten van de omgeving en van de dorpen, download dan de route. Dit kan door onderstaande QR-code te scannen of vanaf de site www.knapzakroutes.nl te kiezen voor Digitale Knapzakroutes waar je dan de keuze heeft uit alle routes. Je kunt de routes online lopen (als er bereik is), met GPX, de route uitprinten waar de routetekst bij staat of het PDF-boekje met routeinformatie en kaarten downloaden.

Veel wandel- en leesplezier. We zien je graag terug op één van de andere Knapzakroutes.

Scan de QR-code met je telefoon voor de route

Auteur: Roelof Huisman