Kerstwandeling maken? Knapzakroute K53 is een aanrader!

In deze periode van het jaar lichten we de Knapzakroute K53: Eext – Anloo toe. Deze route leent zich goed voor deze maand. Je loopt een groot stuk beschut in het bos en over open stukken van het voormalige Eexterveld. Ook kom je langs 3 hunebedden en in Anloo langs de in het jaar 1100 gebouwde Sint-Magnuskerk.

De hele route is 16 kilometer en heeft 2 startplaatsen. In Eext bij Herberg De Rustende Jager (1) en in Anloo bij de parkeerplaats van het voormalig Informatiecentrum Homanshof (loop dan eerst naar punt 13, de kerk). De route is in alle jaargetijden redelijk te belopen, enkele paden kunnen wel modderig zijn. Aangelijnde honden zijn toegestaan. Vind je de afstand te ver voor één keer, deze route is gemakkelijk in twee delen van 9 kilometer te lopen. Zie hiervoor de kaart en het Pdf-boekje.

We starten in Eext, het dorp met 7 brinken. Op heel wat schilderijen komen deze brinken steeds terug en altijd met de aanwezige eiken. Tussen Eext en Anloo was vroeger een groot heidegebied met een zandweg tussen de dorpen. Het kaartje in het Pdf-boekje geeft dat duidelijk aan (blz 21). Deze zandweg is de spil van deze route. Bij punt 3 kom je langs hunebed D13, een van de weinige hunebedden die nog helemaal bedekt is. Als je wilt weten hoe dit hunebed ontdekt is, scan dan eens de QR-code die op het informatiebord staat. Even later kom je langs D12 en vervolgens via een zandweg in het Landgoed Terborgh. In dit huidige 200 hectare grote bosgebied heeft Everhardus Everts vanaf 1910 bomen geplant op het toentertijd heideveld. Ook heeft men later op een 2 hectare stuk grond een naaldbomenverzameling geplant, het huidige Pinetum. Zie voor een uitgebreid verhaal hierover het Pdf-boekje. Na het Gagelveen steek je de weg over en loop je langs het mooie beekdal van het Anloöerdiep en kom je uiteindelijk bij de kerk van Anloo uit.

Nadat je een rondje om de kerk hebt gemaakt, vervolg je de route over de Kerkweg van de Zuideresch. Als je bij het bos aangekomen bent, heb je een prachtig gezicht op de kerk van Anloo. Opvallend is het strubbenbos en het eikenhakhout dat gespaard is gebleven bij de ontginning van de heide. Nadat je langs een heideveld midden in het bos bent gelopen ga je bij het oorlogsmonument linksaf naar het Galgwanderveen. Mogelijk heeft op één van de heuvels bij dit ven een galg gestaan. Hierna kom je langs het Drewelik, een stukje grond dat vroeger tot bouwland gemaakt is. Deze veldnaam is afkomstig van ‘Drewen’ wat bewerken of ontginnen kan betekenen of van ‘drevelinge’ dat twist of strijd betekent. Het laatste stukje van de route loop je langs de Annerweg het dorp Eext weer in.

De route uitgetekend op de kaart van rond het jaar 1900.

Wil je meer weten van de omgeving en van de dorpen, download dan de route. Dit kan door onderstaande QR-code te scannen of vanaf de site www.knapzakroutes.nl te kiezen voor Digitale Knapzakroutes waar je dan de keuze heeft uit alle routes. Je kunt de routes online lopen (als je bereik hebt), met GPX, de route uitprinten waar de routetekst bij staat of het PDF- boekje met routeinformatie en kaarten downloaden.

Knapzakroute 53 Eext – Anloo

Veel wandel- en leesplezier. We zien je graag terug op één van de andere Knapzakroutes.

Auteur: Roelof Huisman