Kennismaking met een nieuwe collega

Naoberschap en inclusie zijn de basis van een hechte gemeenschap, zeker in dorpen zoals in Drenthe. Naoberschap betekent zorgen voor elkaar en inclusie zorgt ervoor dat iedereen, ongeacht achtergrond, leeftijd of beperking, erbij hoort. 

Door écht naar elkaar te luisteren, ook naar de stem van de minderheid, komen de beste ideeën naar boven en zorgen we ervoor dat ieder zich thuis voelt in de eigen leefomgeving.

Vrijwilligers spelen hierin een cruciale rol. Zij zetten zich in voor hun dorp en brengen mensen samen, ongeacht hun verschillen. Denk aan vrijwilligers die zich inzetten voor buurthulp, het organiseren van activiteiten, of het ondersteunen van ouderen. Zij zijn het hart van naoberschap.

Dorpen bloeien wanneer mensen elkaar kennen en helpen. Ouderen kunnen langer thuis blijven wonen met de steun van vrijwilligers, en nieuwkomers brengen frisse ideeën. In een inclusieve gemeenschap doet iedereen mee. Zo ontstaat een veilige en gelukkige omgeving.

Kleine gebaren, zoals boodschappen doen of een praatje maken, maken een groot verschil. Met de hulp van vrijwilligers en door naar iedereen te luisteren, bouwen we een sterke, warme gemeenschap waar iedereen welkom is en niemand aan de zijlijn staat.

Laten we naoberschap, inclusie en vrijwilligers omarmen. Samen, met de kracht van vrijwilligers, bouwen we aan een toekomst waarin iedereen meetelt.

Sinds 15 oktober 2024 mag ik, Gert-Jan Jonker, als nieuwe adviseur bij BOKD hier samen met onze leden, de dorpshuizen en dorpsorganisaties, mee aan de slag.

Zelf woon ik ook in een klein dorp in Drenthe waar inwoners elkaar weten te vinden en waar al vele mooie initiatieven een plek in de gemeenschap hebben verworven. Daarnaast volg ik de opleiding Participatie en buurtontwikkeling bij de Hanze Hogeschool in Groningen.

Wil je hier verder over van gedachten wisselen of over wat wij bij de BOKD voor je kunnen betekenen? Neem vooral contact met mij op!