Jongeren uit Nieuw-Roden realiseren 4 betaalbare woningen

Het zag er allemaal zo mooi uit voor Nieuw-Roden in 2011; een groep enthousiaste jonge jongeren verenigd in de Stichting Jong en Duurzaam, een bouwkavel, bouwers met betaalbare woningen en ondersteuning vanuit gemeente Noordenveld en provincie Drenthe. Het plan was om samen binnen 2 jaar de jongste wijk van Drenthe te realiseren met 25 woningen. Alles viel op zijn plek, zo leek het.

In werkelijkheid is het een proces van 6 jaar geworden, waarbij uiteindelijk een 4-tal betaalbare woningen gerealiseerd worden in een bestaand nieuwbouwplan op de grens van Nieuw-Roden en Roden, een proces met pieken en dalen. Ondanks de tegenslag heeft een aantal bestuursleden van Stichting Jong en Duurzaam volhard in hun droom. In de zes jaar hebben veel jongeren uit Nieuw-Roden en Roden zich hier op verschillende momenten voor ingezet. Daarnaast is door een groot aantal personen en organisaties meegedacht over mogelijke oplossingen voor de problemen waar de groep tegen aan is gelopen.

De grote betrokkenheid van de jongeren bij dit project geeft duidelijk aan dat er behoefte is aan betaalbare woningen. Kopers voor de vier woningen zijn dan ook zonder noemenswaardige problemen gevonden. Voor de initiatiefnemers van het eerste uur kwamen de woningen te laat, zij hebben ondertussen een eigen weg gevonden en hun woonsituatie opgelost.

Wat nog rest is dat we met Stichting Jong en Duurzaam het verhaal vastleggen in een boekje met de leerpunten, dat is vooral bedoeld als inspiratiebron voor komende groepen jongeren die het realiseren van betaalbare woningen samen willen oppakken.

overzicht